Osłabienie podczas choroby
Proces chorobowy jest bardzo obciążający dla organizmu. W czasie jego trwania zwiększa się zapotrzebowanie na energię oraz składniki odżywcze. Aby przyspieszyć powrót do zdrowia, należy się właściwie odżywiać.
Spis treści:
- Skutki choroby dla organizmu
- Żywienie po chorobie
- Źródła białka
- Źródła węglowodanów
- Nawadnianie organizmu
Skutki choroby dla organizmu
Choroba jest stanem, podczas którego następuje zaburzenie funkcji narządów, spowodowane np. zakażeniem wirusowym, bakteryjnym, stanem zapalnym, oparzeniem itd. Organizm, aby pokonać chorobę, uruchamia wiele mechanizmów obronnych, do których należy między innymi gorączka. Zarówno podczas gorączki, jak i toczącego się stanu zapalnego zwiększa się zapotrzebowanie organizmu na białko oraz energię. Chorobie często towarzyszą jednak brak apetytu i zaburzenia smaku, co sprawia, że chory może odmawiać spożywania posiłków. W efekcie traci na wadze, następuje osłabienie i spadek odporności organizmu. Pacjent może popadać w apatię i mieć obniżony nastrój. Często zdarza się, że nie ma nawet siły, aby wstać z łóżka. Aby nie dopuścić do pogłębienia stanu chorobowego oraz przyspieszyć proces zdrowienia, należy wprowadzić odpowiedni sposób żywienia.
Żywienie po chorobie
Sposób żywienia podopiecznego powinien być dopasowany do jego aktualnego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze, a także do jednostki chorobowej i tolerancji pokarmowej.
Aby nie obciążać układu pokarmowego, posiłki o niewielkich objętościach należy spożywać 5 razy dziennie, o stałych porach.
Dania powinny być lekkostrawne, bogate w białko oraz dostarczać wszystkich pozostałych niezbędnych składników odżywczych (tłuszcze, węglowodany, witaminy i sole mineralne). Potrawy najlepiej przygotowywać, gotując w wodzie, na parze lub piekąc w folii. Taki sposób ich przyrządzenia sprawia, że nie tracą zbyt dużo wartości odżywczych.
Źródła białka
W menu chorego nie może zabraknąć przede wszystkim białka, które jest niezbędne do regeneracji organizmu po przebytej chorobie. Dobrym źródłem pełnowartościowego białka są jajka, mięso drobiowe i wołowe oraz mleko i jego przetwory (jogurty, kefiry, biały ser)..
Natomiast ryby (dorsz, morszczuk, łosoś, sola, pstrąg, tuńczyk) oprócz łatwo przyswajalnego białka dodatkowo zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy A i D, które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także wzmacniają odporność.
Źródła węglowodanów
Źródło węglowodanów, z których otrzymywana jest glukoza niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu, powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe (pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, kasza gryczana, kasza jęczmienna, muesli). Zawierają one witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na stan skóry i funkcjonowanie układu nerwowego.
Warzywa i owoce stanowią doskonałe źródło witamin, soli mineralnych oraz flawonoidów, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Obecny w warzywach i owocach błonnik zapobiega zaparciom, reguluje pracę jelit oraz chroni przed miażdżycą.
Nawadnianie organizmu
Należy spożywać odpowiednią ilość płynów (2-3 litry dziennie), najlepiej wody mineralnej lub w postaci soków warzywnych np. z marchwi lub kompotów albo herbat ziołowych (melisy, mięty, rumianku) czy zielonej herbaty, która wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Obecna w napojach woda oczyszcza organizm z toksyn. Jest także konieczna do prawidłowego funkcjonowania nerek i układu krążenia.
Jeśli chory nie chce spożywać posiłków, traci na wadze, czuje się osłabiony – warto rozważyć uzupełnienie diety gotowymi produktami odżywczymi takimi jak Nutridrink. Preparaty te dostępne są w aptekach, w małej objętości zawierają dużo energii oraz białka. Ich regularne spożywanie pomaga poprawić stan odżywienia organizmu, co pomaga szybciej odzyskać siły podczas choroby.
Prawidłowe odżywianie jest konieczne, aby organizm chorego mógł się szybciej regenerować, a chory nabrał/odzyskał siły i chęci do życia.