Zalecenia dla pacjenta po operacji
Zabieg operacyjny jest z perspektywy działania organizmu wydarzeniem ”silnie stresującym”. Wiąże się ze zmianą w jego funkcjonowaniu w związku z narkozą, metabolizowaniem przyjętych leków anestezjologicznych, a także z powstaniem rany pooperacyjnej. W zależności od charakteru operacji, proces powrotu do zdrowia może zająć kilka tygodni, a czasem dłużej. Pacjent po zabiegu chirurgicznym przez dłuższy czas może czuć się osłabiony i nie mieć sił do wykonywania codziennych czynności. Z tego powodu istotną kwestią jest podjęcie działań, które pomogą choremu w powrocie do sprawności.
Spis treści:
- Zalecenia po zabiegu chirurgicznym
- Żywienie po operacji
- Wsparcie żywieniowe dla pacjentów po operacji
Zalecenia po zabiegu chirurgicznym
Chcąc umożliwić jak najszybsze odzyskanie sprawności przez chorego zaleca się wczesną rehabilitację ruchową. Odbywa się ona pod opieką fizjoterapeuty i często zaczyna się nawet w kilka godzin po operacji – np. od samodzielnego siadania chorego. Następnymi etapami jest wstawanie o własnych siłach oraz spacery wokół łóżkach. W kolejnych dniach zakres ruchów jest stopniowo zwiększany.
Należy odpowiednio pielęgnować ranę po zabiegu: zmieniać opatrunki zgodnie z zaleceniami lekarza i pielęgniarki. Ma to na celu zapobieganie zakażeniom, które mogłyby wpłynąć na proces gojenia rany.
W okresie gojenia ran pooperacyjnych należy nosić lekkie, przewiewne ubrania z naturalnych tkanin, aby uniknąć podrażnienia rany oraz zapobiec zakażeniom bateryjnym i grzybiczym.
Przez pierwsze 2 miesiące po przebytym zabiegu należy zastąpić kąpiel w wannie codziennym krótkim prysznicem z użyciem letniej wody.
Kluczową kwestią powrotu do zdrowia po operacji jest zadbanie o odpowiedni sposób odżywiania. Najnowsze zalecenia wskazują, iż powrót do normalnego spożywania posiłków powinien nastąpić jak najszybciej – w przypadku wielu pacjentów możliwe jest to już nawet w pierwszej dobie po zabiegu.
Żywienie po operacji
Celem żywienia po operacji jest jak najszybsze rozpoczęcie przyjmowania przez chorego posiłków drogą doustną. Jeżeli jego stan jest stabilny i nie ma przeciwskazań, pierwszy posiłek może zostać spożyty już w ciągu 24 godzin po zabiegu chirurgicznym.
Początkowo jadłospis chorego powinien być łatwostrawny, aby nie obciążać nadmiernie przewodu pokarmowego i nie dopuścić np. do długotrwałego zalegania pokarmu w żołądku.
Potrawy powinny być gotowane w wodzie, na parze, duszone lub pieczone w folii.
Należy pić 2-3 litry napojów dziennie (woda mineralna, słaba herbata), co zapewnia prawidłową pracę nerek oraz chroni przed obrzękami.
Posiłki należy spożywać w regularnych odstępach czasu, 5-6 razy dziennie, o małych objętościach.
Większa zawartość w posiłkach pełnowartościowego białka wspiera proces gojenia ran, a także zapobiega wykorzystywaniu zapasów białka np. z mięśni.
Każdego dnia chory powinien spożywać warzywa i owoce (w odpowiedniej dla niego formie np. przecierów, musów, soków), które są źródłem witamin i składników mineralnych niezbędnych w procesie regeneracji organizmu.
Błonnik obecny w produktach zbożowych, warzywach czy owocach reguluje pracę jelit – zapobiega zaparciom oraz biegunkom, chroni także przed chorobami układu krążenia (miażdżyca, zawał serca, nadciśnienie).
Wsparcie żywieniowe dla pacjentów po operacji
Jeżeli chory odmawia spożywania posiłków, nie jest w stanie z różnych przyczyn zjadać takiej ich ilości, która pozwoli na pokrycie zwiększonego zapotrzebowania organizmu, dojść może w krótkim czasie do jego osłabienia.. W efekcie nie ma on sił, aby uczestniczyć w procesie rehabilitacji, którego celem jest przywrócenie sprawności po operacji. W takiej sytuacji należy zadbać o odpowiednie odżywianie podopiecznego i skonsultować z lekarzem możliwość wprowadzenia do jego menu produktów żywienia medycznego. To specjalistyczne preparaty, które w małej objętości dostarczają porcję energii oraz składników odżywczych. Preparaty odżywcze są do nabycia w aptekach stacjonarnych oraz internetowych, a także na naszej stornie. Należy spożywać je regularnie, zgodnie z zaleceniami lekarza – 2 opakowania produktu przez min. 14 dni, lub dłużej – aż do momentu odzyskania sił.
Ważne, aby dostosować doustny preparat odżywczy do potrzeb pacjenta, jego stanu zdrowia oraz chorób współistniejących. Ponieważ w przypadku pacjentów po operacji zaleca się zwiększenie podaży białka w codziennej diecie, dobrym rozwiązaniem w ich przypadku może okazać się zastosowanie Nutridrink Protein ponieważ jest on produktem wysokobiałkowym i wysokoenergetycznym.
Jeśli natomiast na skutek różnych przyczyn rana pooperacyjna nie goi się prawidłowo, lekarz zdecydować może o zastosowaniu preparatu Nutridrink Skin Repair, którego skład dostosowany jest do potrzeb pacjentów z trudno gojącymi ranami takimi jak odleżyny, owrzodzenia w zespole stopy cukrzycowej, czy owrzodzenia goleni. Rana chirurgiczne/pooperacyjne zazwyczaj goją się prawidłowo. Istnieją jednak czynniki, jak niedożywienie, zaburzenia odporności, niektóre współistniejące choroby, które mogą doprowadzić do powikłania tego procesu. To właśnie w takich sytuacjach zastosowanie Nutridrink Skin Repair może okazać się korzystne. Zapytaj lekarza, czy i który Nutridrink będzie odpowiedni dla Ciebie.
Bibliografia:
-
Głuszek S. Podstawy. PZWL Warszawa 2019.
-
Grzymisławski M., Dietetyka kliniczna, Warszawa 2019.
-
Kłęk S. et al. Standardy żywienia dojelitowego i pozajelitowego, Kraków 2019.
-
Weimann A. et al., ESPEN guideline: Clinical nutrition in surgery; Clinical Nutrition 36 (2017), s. 623-650.