Kawa z owocami leśnymi
Możliwość picia kawy jest dla wielu pacjentów onkologicznych bardzo ważna. Wielu z nich przed chorobą piło kawę codziennie, dlatego ciężko jest zrezygnować z tego nawyku. Z myślą o takich osobach przygotowaliśmy przepis kawę z dodatkiem owoców, która jest nie tylko pyszna, ale także odżywcza. Należy jednak pamiętać, aby napar był słabszy niż dotychczas, a także, aby kawa była podawana po posiłku, a nie przed lub – co gorsza – zamiast posiłku. Kofeina zawarta w kawie hamuje apetyt, a pamiętajmy, że każdy pełnowartościowy posiłek jest bardzo cenny i powinien być spożywany regularnie co ok. 3 godziny. W przypadku pojawienia się objawów dyspeptycznych (np. zgagi, uczucia pełności w jamie brzusznej, wzdęć) po spożyciu kawy warto z niej na jakiś czas zrezygnować lub wybierać kawę zbożową. Wypróbuj nasz przepis na kawę z owocami leśnymi!
Czas przygotowania:
10 minut
Czas całkowity:
10 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- Nutridrink Protein 125 ml o smaku mokka (1 butelka – 125 ml)
- Mieszanka mrożonych owoców leśnych (100 g),
- mleko bezlaktozowe (100 ml),
- kawa zbożowa np. orkiszowa (2 łyżeczki – 10 g).
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki zmiksować na gładki koktajl. Kawę można podać na zimno używając zmrożonych owoców lub na ciepło dodając lekko podgrzane przetarty mus owocowy.
- W przypadku nietolerancji surowych owoców, można je zagotować we własnym soku, przetrzeć i dopiero wtedy zmiksować z resztą składników.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1628,7 (kJ)
Wartość energetyczna: 389,0 (Kkcal)
Białko: 22,5 (g)
Tłuszcz: 13,6 (g)
Węglowodany: 47,9 (g)
Cholesterol: 5,0 (mg)
Błonnik: 3,8 (g)
Rodzaje diet: dieta bezlaktozowa, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: deser, przekąska