Nutridrink Protein to doustny preparat odżywczy: żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, którą stosuje się pod nadzorem lekarza. Służy do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym. Znajduje zastosowanie u osób, które z różnych przyczyn, nie są w stanie dostarczyć odpowiednich, pozwalających na pokrycie dobowego zapotrzebowania organizmu, ilości składników odżywczych wyłącznie za pomocą tradycyjnej diety.
Kiedy może pomóc?
Nutridrink Protein znajduje zastosowanie w sytuacjach, w których z różnych przyczyn pokrycie potrzeb organizmu podczas choroby i rekonwalescencji tradycyjną dietą jest niemożliwe, lub niewystarczające, szczególnie:
zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze (szczególnie na białko) będące następstwem choroby
brak apetytu i niechęć do jedzenia
problemy z jedzeniem (gryzieniem, żuciem, połykaniem)
pogorszone trawienie i wchłanianie objawiające się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego jak nudności, wymioty, biegunka i/lub zaparcia
Dla kogo Nutridrink Protein?
Produkt Nutridrink Protein znajduje zastosowanie u pacjentów z niedożywieniem i ryzykiem niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie w przypadku zwiększonego zapotrzebowania białkowego. Nutridrink Protein znajduje zastosowanie, szczególnie w takich sytuacjach jak:
- w okresie rekonwalescencji po chorobie
- w przygotowaniu do operacji oraz po niej
- podczas ciężkiej choroby i po niej (wymagającej dłuższego pobytu w szpitalu)
- w chorobach przewlekłych wymagających zwiększonej podaży białka, np. w chorobie nowotworowej
- proces rehabilitacji np. po udarze mózgu
Każdego dnia dorosły zdrowy człowiek powinien przyjmować ok. 0,8 g białka/kg masy ciała. Zapotrzebowanie na białko wzrasta w niektórych stanach chorobowych nawet dwukrotnie.
Białko jest jednym z podstawowych składników diety, bez którego organizm nie mógłby funkcjonować.
- Podstawowy budulec organizmu (wzrost, rozwój, regeneracja)
- Odpowiada za budowę i pracę mięśni
- Składnik enzymów i hormonów (regulacja procesów metabolicznych)
- Transportuje witaminy i składniki mineralne do odpowiednich miejsc w organizmie
- Jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
Ze względu na tak różnorodne funkcje, białko jest stale zużywane przez nasz organizm, w związku z czym musi być regularnie dostarczane z pożywieniem.
Dlaczego warto stosować Nutridrink Protein?
Nutridrink Protein odżywia i dzięki temu wspiera leczenie i rekonwalescencję.
- Nutridrink Protein to najwyższa ilość białka w najmniejszej butelce – 18 g białka w 125 ml produktu*
- Duża porcja energii – 306 kcal
- Niezbędne składniki odżywcze skoncentrowane w małej objętości
- Płynna forma, łatwa do spożycia przez osoby chore
- Dostępny w 8 smakach
- Nr 1 w rekomendacji lekarzy, w kategorii żywienia medycznego**
Stosowanie
Zalecane spożycie to 2 butelki dziennie przez min. 14 dni o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej.
Wsparcie żywieniowe powinno być zalecone przez lekarza w takiej ilości i na tak długo jak pacjent tego potrzebuje (najlepiej przez cały okres trwania leczenia i rekonwalescencji po chorobie).
Jak stosować?
Zalecenia stosowania Nutridrink Protein:
- Nutridrink Protein może być stosowany jako uzupełnienie diety pomiędzy posiłkami lub jako dodatek do posiłków w celu zwiększenia ich wartości odżywczej.
- Produkt gotowy do spożycia, przeznaczony do picia.
- Nutridrink Protein należy pić powoli, 1 butelkę przez około 30 minut.
- Dobrze wstrząsnąć przed użyciem.
- Najlepiej podawać schłodzony.
- Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w zamkniętej butelce, w lodówce, maksymalnie do 24 godzin.
Ważne informacje
- Ostrzeżenie: Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Stosować pod nadzorem lekarza.
- Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
- Nie stosować u dzieci poniżej 6 lat.
- Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 6-10 lat.
- Stosować ostrożnie u pacjentów z zaburzeniami czynności nerek.
- Monitorować podaż płynów, aby zapewnić odpowiedni stan nawodnienia pacjenta.
*spośród innych wysokobiałkowych preparatów do żywienia medycznego dostępnych na polskim rynku (05/2023). Produkt dostępny w opakowaniu 4 x 125 ml.
** IQVIA Poland Pharmascope + IQVIA ePharmacy Tracker 08/2022, OTC3: 30A3, 30A4, 30B1 Sales Values; Year 2021© 2022 IQVIA and its affiliates. All rights reserved
Składniki
Nutridrink Protein – smak truskawkowy
białka mleka krowiego, woda, maltodekstryna, sacharoza, oleje roslinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), wodorofosforan magnezu, emulgator (lecytyny (lecytyna sojowa)), aromat, chlorek choliny, barwnik (karmin), cytrynian potasu, L-askorbinian sodu, wodorofosforan dipotasu, mleczan zelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu, glukonian miedzi(II), siarczan cynku, siarczan manganu, D-pantotenian wapnia, chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, nikotynamid, ryboflawina, octan retinylu, fluorek sodu, kwas pteroilomonoglutaminowy, chlorek chromu(III), jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, selenian(IV) sodu, D-biotyna, fitomenadion,