Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Nutrikeks

Czy tradycyjne wielkanocne pyszności mogą stanowić dobre uzupełnienie wartościowej diety onkologicznej? W poniższym przepisie udowadniamy, że jest to możliwe! Dla fanów ciast, szczególnie typu keks, proponujemy Nutrikeks. Czyli znany dobrze smak ciasta wzbogacony o dodatkową porcję białka.

Autor:

czas przygotowania

Czas przygotowania:

30 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

1 h

czas całkowity

Czas całkowity:

1 h 30 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

10

Składniki:

(liczba porcji: 10)
  • rodzynki (65 g – ok. 5 łyżek)
  • kandyzowany/suszony ananas (80 g)
  • orzechy włoskie łuskane (60 g – 2 garści)
  • skórka pomarańczowa, starta (50 g)
  • olej kokosowy (200 g – ¾ szklanki)
  • cukier puder (100 g – ¾ szklanki)
  • Nutridrink Protein 125 ml o smaku waniliowym (1 butelka – 125 ml)
  • białka jaj (4 szt.)
  • mąka orkiszowa biała (140 g – niecała szklanka)
  • mąka pszenna (160 g – ok. 1 szklanka)
  • proszek do pieczenia (20 g – 5 łyżeczek)

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki, ananasa, skórkę z pomarańczy i orzechy włoskie namoczyć w ciepłej wodzie, aby zmiękły oraz po to, aby owoce oddały nieco cukru.
  2. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C.
  3. Olej kokosowy rozpuścić i utrzeć z cukrem pudrem. Następnie do gładkiej masy dodać Nutridrink i dobrze wymieszać.
  4. Z białek jaj ubić sztywną pianę i stopniowo zmieszać z przesianymi mąkami mieszając przy tym delikatnie łyżką. Dodać także proszek do pieczenia.
  5. Do masy mącznej dodać roztartą masę z olejem koksowym i dokładnie wymieszać.
  6. Bakalie odcedzić, wysuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie obtoczyć w niewielkiej ilości mąki. Dodać do ciasta.
  7. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika na około 1 h. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest w środku suche. Podawać po ostygnięciu.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1740,4 (kJ)

Wartość energetyczna: 415,7 (Kkcal)

Białko: 7,0 (g)

Tłuszcz: 25,2 (g)

Węglowodany: 41,3 (g)

Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: deser, Wielkanoc

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających