Tarta z kremem z suszonych owoców
Po raz kolejny udowadniamy, że dieta w onkologii może być smaczna i jednocześnie służyć zdrowiu pacjenta. Przedstawiamy deser idealny do jesiennej herbaty z cytryną i imbirem. Wypróbuj przepis na tatrę z kremem z suszonych owoców!
Czas przygotowania:
40 minut
Czas gotowania:
20 minut
Czas całkowity:
1 h 30 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- mąka gryczana (75 g)
- masło (40 g – 4 łyżki)
- Nutridrink Protein 125 ml o smaku waniliowym (62,5 ml – pół butelki)
- sól (szczypta)
- suszone śliwki bez pestek (45 g – ok. 8 szt.)
- rodzynki (15 g – 1 łyżka)
- wiórki kokosowe (15 g – 2 łyżki)
- Nutridrink Protein 125ml o smaku waniliowym (62,5 ml – pół butelki)
Sposób przygotowania:
-
Na czystym i suchym blacie mąkę wymieszać z zimnym masłem. Dodać Nutridrink Protein, szczyptę soli i zagnieść ciasto, aż stanie się zwartą kulką.
- Zagniecione ciasto zawinąć w folię do żywności i zostawić w lodówce na 30 min.
- Śliwki, rodzynki i wiórki zalać Nutridrink Protein i odstawić na 30 min., aby owoce zmiękły. Następnie zmiksować na gładki krem.
- Foremkę do tarty (o średnicy około 15 cm) nasmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i lekko rozwałkować. Wyłożyć foremkę tak, aby powstały ścianki o wysokości max 2 cm.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika (180oC) na około 20 min. Po upieczeniu, wystudzić ciasto i nałożyć krem.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 4646,7 (kJ)
Wartość energetyczna: 1109,9 (Kkcal)
Białko: 29,8 (g)
Tłuszcz: 56,9 (g)
Węglowodany: 129,5 (g)
Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: deser