Batony z amarantusem i nasionami
Batoniki z amarantusem i nasionami mogą być idealnym prezentem bożonarodzeniowym jeśli mamy w rodzinie osobę chorą onkologicznie. Można je ładnie zapakować i zabrać ze sobą na przyjęcie, w podróż, a nawet do szpitala. Zdecydowanie umilą ten trudny czas choroby oraz dostarczą wiele wartości odżywczych, w tym białka, tak ważnego w walce z chorobą nowotworową. Amarantus popping ekspandowane (dmuchane) nasiona amarantusa, zupełnie neutralne w smaku, niczym dmuchany ryż, ale dodające uroku wielu deserom.
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- amarantus popping (10g),
- płatki jaglane (30g),
- olej kokosowy (60g),
- masło orzechowe (60g),
- nasiona chia (10g),
- płatki migdałów (10g),
- Nutridrink Protein 125ml o smaku waniliowym (½ szt.).
Sposób przygotowania:
-
Olej kokosowy rozpuścić z masłem orzechowym w małym garnuszku.
- Następnie dodać amarantus, płatki, nasiona chia i lekko podprażone na suchej patelni płatki migdałów. Całość wymieszać.
- Jak masa nieco przestygnie dodać Nutridrink Protein i dobrze zmieszać.
- Przełożyć do form na batoniki i schładzać w lodówce przez 2-3h.
- Po tym czasie batony wyjąć z foremek i spożyć.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 5713,7 (kJ)
Wartość energetyczna: 1364,7 (Kkcal)
Białko: 25,7 (g)
Tłuszcz: 116,1 (g)
Węglowodany: 54,8 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: deser, drugie śniadanie, przekąska