Białkowa mini baba
Babka drożdżowa jest tradycyjnym wielkanocnym przysmakiem. W tym świątecznym czasie warto przygotować deser z myślą o pacjentach onkologicznych, którzy mają zwiększone zapotrzebowanie na białko, z wykorzystaniem zaleconego przez lekarza preparatu Nutridrink Protein.
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- Rodzynki (50g),
- Nutridrink Protein 125ml o smaku waniliowym (½ szt.),
- mleko bez laktozy (50ml),
- drożdże (12g),
- mąka pszenna (170g),
- żółtka (3szt.),
- cukier (10g),
- masło (40g).
Sposób przygotowania:
-
Rodzynki zalać ciepła wodą, aby napęczniały.
- Nutridrink Protein o smaku waniliowym połączyć z ciepłym mlekiem i dodać pokruszone drożdże. Dobrze wymieszać i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Po upływie 30minut dodać łyżkę przesianej mąki i dobrze wymieszać. Znów zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- W międzyczasie utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę i dodać do zaczynu. Dobrze wymieszać.
- Masło rozpuścić i dodać wraz z pozostałą mąką i rodzynkami do zaczynu.
- Wyrobić ciasto ręką, przełożyć do formy na baby i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 180st.C. Do gorącego piekarnika wstawić babę i piec przez około 30 minut, aż ciasto będzie suche w środku (należy to sprawdzić drewnianym patyczkiem).
- Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i poczekać aż ostygnie. Z formy wyjąć dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1996,5 (kJ)
Wartość energetyczna: 476,8 (Kkcal)
Białko: 12,8 (g)
Tłuszcz: 19,8 (g)
Węglowodany: 64,3 (g)
Cholesterol: 246,7 (mg)
Błonnik: 2,9 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: ciasto, deser, drugie śniadanie, Wielkanoc