Cannelloni z twarożkiem i owocami
Jednym z najważniejszych elementów naszego życia – mających wpływ na stan naszego zdrowia – jest to, co jemy. Żywienie nabiera szczególnego znaczenia w trakcie choroby, ponieważ może pomóc stawić czoła chorobie nowotworowej. W naszych przepisach staramy się przedstawić propozycje przygotowania jedzenia w taki sposób aby sprostać potrzebom pacjentów. Cannelloni z twarożkiem i owocami to kolejny pomysł na pyszny i wartościowy przepis dla pacjentów onkologicznych.
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- biały ser tłusty (220g),
- canelloni (5szt.),
- Nutridrink Protein 125ml o smaku truskawkowym (½ szt.),
- jogurt naturalny gesty (150ml),
- truskawki świeże lub mrożone (200g).
Sposób przygotowania:
-
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180st. C.
- Biały ser wymieszać z misce z Nutridrink Protein o smaku truskawkowym tak, aby powstał gęsty krem (z grudkami od sera).
- Następnie nadziać canelloni twarożkiem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Jogurt zmiksować z truskawkami na gęsty koktajl i polać nim canelloni tak, aby każda część makaronu była nieco przykryta.
- Włożyć do piekarnika na 40 minut.
- Podawać na ciepło.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 3832,8 (kJ)
Wartość energetyczna: 915,5 (Kkcal)
Białko: 63,4 (g)
Tłuszcz: 32,1 (g)
Węglowodany: 93,4 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: ciasto, deser, drugie danie