Wiosenny chłodnik z ogórkiem
Dania podawane na zimno są szczególnie cenną propozycją dla osób mających problemy z apetytem. Dlatego też prezentujemy chłodnik, które de facto można przygotować o dowolnej porze roku. Warto również spróbować połączenia Nutridrinka z kefirem. Z jednej strony, danie jest orzeźwiające, a z drugiej strony – o wyższej wartości odżywczej.
Czas przygotowania:
10 minut
Czas całkowity:
10 minut
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- kefir, 140ml
- Nutridrink 125ml o smaku neutralnym, 1szt.
- ogórek świeży, 200g
- posiekany szczypiorek (ew. posiekany koper), 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ogórka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Następnie ścisnąć mocno i odsączyć sok.
-
Do większej miski wlać kefir, Nutridrink oraz ogórka i posiekany szczypiorek. Całość doprawić do smaku. Podawać lekko schłodzone od razu po przygotowaniu.
W razie nietolerancji laktozy, do chłodnika można wykorzystać kefir bezlaktozowy.
W przypadku nietolerancji ogórka świeżego, przepis pominąć lub zastosować inne lubiane warzywo np. pomidora bez skórki lub buraka/botwinę ugotowane na parze.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 848 (kJ)
Wartość energetyczna: 203 (Kkcal)
Białko: 10 (g)
Tłuszcz: 7 (g)
Węglowodany: 25 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: obiad