Kasza manna z kremem orzechowym
Kasza manna z kremem orzechowym to delikatny i łatwostrawny posiłek, który nie sprawia problemów z połykaniem osobom cierpiącym na dysfagię. Wypróbuj nasz przepis na kaszę mannę na śniadanie, podwieczorek lub kolację!
Czas przygotowania:
5 minut
Czas gotowania:
15 minut
Czas całkowity:
20 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- kasza manna orkiszowa (25 g – 3 łyżki),
- mleko o 2% zawartości tłuszczu, (200 ml) (przy nietolerancji któregoś ze składników mleka krowiego (np. kazeiny lub laktozy) można je zamienić na mleko roślinne np. orkiszowe),
- masło 82% tł. (10 g – 2 łyżeczki),
- orzechy włoskie mielone (60 g – 4 łyżki),
- miód pszczeli (3,5 g – 0,5 łyżeczki),
- sok z pomarańczy (60 ml – ¼ szklanki),
- suszona morela (1 szt.),
- Nutilis Clear (3 g – 1 miarka).
Sposób przygotowania:
- Pokrojoną w paski morelę namoczyć w ciepłej wodzie, a następnie odcedzić i ugotować ją w soku pomarańczowym.
- Następnie dodać zmielone orzechy i miód.
- Do kremu powoli dodać Nutilis i dobrze wymieszać.
- Połowę mleka zagotować wraz z dodatkiem masła. Do drugiej połowy dodać suchą kaszę i dokładnie wymieszać.
- Gdy mleko w garnku zacznie się gotować stopniowo dolewać zimne mleko z kaszą cały czas mieszając – najlepiej trzepaczką do jaj.
- Gotować tak długo aż kasza manna zgęstnieje.
- Do ugotowanej kaszy dodać Nutilis i przelać do salaterki. Na wierzch kaszy nałożyć masę orzechową.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 3297,5 (kJ)
Wartość energetyczna: 787,6 (Kkcal)
Białko: 21,5 (g)
Tłuszcz: 49,2 (g)
Węglowodany: 71,4 (g)
Rodzaje diet: dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: kolacja, podwieczorek, śniadanie