Koktajl ze szpinaku
Koktajl ze szpinaku to świetna propozycja na szybką i pożywną przekąskę pomiędzy posiłkami. Z powodzeniem można go wykorzystać również w potrawie np. w formie sosu. Przepis na koktajl ze szpinaku przygotowaliśmy z myślą o pacjentach zmagających się z dysfagią.
                                    
                            
                        Czas przygotowania:
10 minut
                        Czas całkowity:
10 minut
                    Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- ugotowany szpinak (50 g – 2 łyżki),
 - masło (1 łyżeczka –5 g),
 - bulion warzywny lub woda (35 ml – 3,5 łyżki),
 - mleko w proszku (1 łyżeczka – 5 g),
 - Nutilis Clear (1 miarka – 3 g).
 
Sposób przygotowania:
- Włożyć do blendera szpinak, mleko i masło, dolać bulion i zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę.
 - Dodać jedną miarkę Nutilis Clear i miksować kolejne 10 sekund.
 - Odstawić na półtorej minuty.
 
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 234,3 (kJ)
Wartość energetyczna: 56 (Kkcal)
Białko: 2,6 (g)
Tłuszcz: 2,9 (g)
Węglowodany: 4,3 (g)
Rodzaje diet: dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: drugie śniadanie, koktajl, przekąska