W wyniku udaru mózgu często dochodzi do niedowładów kończyn, częściowego lub całkowitego paraliżu, zaburzeń widzenia, problemów z połykaniem i samoobsługą oraz utraty apetytu. Prowadzić to może do niedostatecznego odżywienia się pacjenta, co z kolei obniża skuteczność rehabilitacji i pogarsza samopoczucie chorego. Dlatego trzeba zwrócić szczególną uwagę na żywienie pacjentów po udarze.

Dieta po udarze

Spis treści:

  1. Żywienie po udarze
  2. Jakie pokarmy wyeliminować po udarze?
  3. Co jeść po udarze mózgu?

Żywienie po udarze

Osoby po udarze miewają problemy z jedzeniem ze względu na: brak apetytu, złe samopoczucie, trudności z poruszaniem i przygotowywaniem posiłków, niemożność posługiwania się sztućcami czy często występujące zaburzenia połykania (dysfagię). Ważna jest w tym przypadku rola opiekuna, który powinien zadbać o to, by pacjent spożywał wystarczającą ilość energii i składników odżywczych. Warto, aby przyrządzane posiłki były:

  • wysokoenergetyczne,
  • łatwe w spożyciu (np. o gładkiej konsystencji, w postaci papki),
  • smaczne,
  • urozmaicone,
  • estetycznie podane.

Jakie pokarmy wyeliminować po udarze?

W większości przypadków u pacjentów poudarowych obserwuje się podwyższone ciśnienie krwi i zwiększony poziom cholesterolu. Są to czynniki predysponujące do kolejnego udaru. By mu zapobiec, należy wyeliminować z diety produkty:

  • zawierające dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu takie jak: tłuste mięsa, podroby czy masło,
  • bogate w sód (podwyższający ciśnienie krwi) np. słone przekąski, konserwy, żywność wysoko przetworzoną i typu fast food.

Zdecydowanie nie poleca się potraw ciężkostrawnych, smażonych i wzdymających. Warto też ograniczać ilość dodawanej soli kuchennej, gotowych mieszanek przyprawowych i kostek bulionowych, gdyż zawierają sporo sodu. Pierwiastek ten występuje w dużej ilości w płatkach zbożowych, pieczywie, serach i przetworach mięsnych (także chudych), dlatego nawet nie dosalając potraw i unikając niezdrowych przekąsek, spożywamy go dużo. Dobrze zatem czytać etykiety i wybierać produkty niskosodowe, czyli zawierające mniej niż 150 mg sodu w porcji.

Co jeść po udarze mózgu?

W menu chorego po udarze powinny znaleźć się produkty takie jak:

  • chude mięso (drób, cielęcina),
  • ryby (zawierające pełnowartościowe białko oraz zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, np. łosoś, tuńczyk, makrela),
  • mleko i jego przetwory,
  • kasze, ryże, makarony (najlepiej pełnoziarniste),
  • oliwa z oliwek, oleje roślinne, nasiona,
  • warzywa i owoce (są źródłem witamin i minerałów).

Potrawy należy gotować lub dusić, przyprawiać ziołami, aromatyzowaną oliwą z oliwek, pestkami i nasionami.

Pacjenci zagrożeni niedowagą mogą włączyć do jadłospisu wysokoenergetyczne produkty do żywienia medycznego. Są to produkty kompletne, czyli zawierające cały zestaw niezbędnych makro- i mikroskładników. Mogą zatem stanowić samodzielne posiłki. Mogą być też dodawane do tradycyjnych dań czyniąc je bardziej odżywczymi i zbilansowanymi.