Makaron z sosem pomidorowym
Makaron z sosem pomidorowym to świetna propozycja na obiad dla wszystkich amatorów kuchni włoskiej. Przepis ten został stworzony z myślą o wyjątkowych potrzebach osób zmagających się z problemami z przełykaniem. Wypróbuj makaron z sosem pomidorowym dla pacjentów z dysfagią.
                                    
                            
                        Czas przygotowania:
15 minut
                        Czas gotowania:
30 minut
                        Czas całkowity:
45 minut
                    Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- kluseczki ziemniaczane typu „gnocchi” (1 opakowanie – ok. 150 g),
 - pomidory w puszcze (1 opakowanie – ok. 400 g),
 - cebula, średnia (1 szt. – ok. 50 g),
 - ząbek czosnku (1 szt.),
 - mleko 2% tł. (2 szklanki – 500 ml),
 - parmezan, tarty (8 g – 1 łyżka),
 - oliwa z oliwek do smażenia,
 - sól i pieprz do smaku,
 - listki bazylii do dekoracji,
 - Nutilis Clear (2,5 miarki – 7,5 g).
 
Sposób przygotowania:
- Kluseczki „gnocchi” ugotować do miękkości w mleku.
 - Na patelni z oliwą zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek.
 - Dodać pomidory z puszki, zagotować, doprawić do smaku.
 - Kluseczki z mlekiem i dodatkiem parmezanu zmiksować na gładki krem. Zmieszać z jedną miarką Nutilis Clear.
 - Sos pomidorowy zmiksować na gładki krem. Zmieszać z jedną miarką Nutilis.
 - Listki bazylii zmiksować z odrobiną wody/mleka na gładki krem. Zmieszać z 1/2 miarki Nutilis Clear.
 - Puree z kluseczek podawać z sosem pomidorowym i bazyliowym „pesto”.
 - Wierzch możesz oprószyć bardzo drobno startym parmezanem (dodatkowo może być przetarty przez sitko).
 
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1092,4 (kJ)
Wartość energetyczna: 261,1 (Kkcal)
Białko: 14,3 (g)
Tłuszcz: 10,4 (g)
Węglowodany: 53,4 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: kolacja, obiad