Pulpeciki jaglano-indycze z sosem wiśniowym
Pulpeciki jaglano-indycze z sosem wiśniowym to propozycja obiadu dla osób na diecie niskotłuszczowej, a także pacjentów zmagających się z chorobami neurologicznymi. Dodatkowej wartości odżywczej temu daniu dodaje Nutridrink – preparat żywienia medycznego, który dostarcza dawkę energii oraz niezbędnych makro- i mikroskładników.
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
35 minut
Czas całkowity:
50 minut
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- mięso mielone z indyka (200 g – pół opakowania),
- oliwa (10 g – 1 łyżka),
- przyprawy do mięsa: sól i czarny pieprz, kozieradka,
- kasza jaglana (80 g suchej – pół szklanki),
- natka pietruszki (10 g – 1 łyżka),
- cebula, (½ szt. – ok. 100 g),
- siemię lniane (1 łyżeczka – 5 g),
- brokuł (100 g).
- wiśnie bez pestek (180 g),
- kora cynamonu (1 szt.),
- anyż mielony (½ łyżeczki),
- suszony imbir (1/3 łyżeczki),
- woda (100 ml),
- sól, pieprz czarny,
- Nutridrink Juice Style o smaku truskawkowym (½ butelki – 100 ml).
Sposób przygotowania:
- Mięso z indyka wymieszać z ugotowaną kaszą, dodać zeszkloną cebulkę oraz przyprawy i posiekaną natkę pietruszki.
- Siemię lniane zalać 3 łyżkami gorącej wody. Odczekać 3 minuty, aż wytworzy się galaretowata konsystencja. Następnie dodać siemię do farszu na kotlety.
- Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać na osolony wrzątek. Gotować pulpety przez ok. 3 minuty od wypłynięcia.
- Razem z klopsami ugotować różyczki brokuła.
- Wiśnie wraz z wodą, cynamonem i pozostałymi przyprawami ugotować. Gotować przez 15 minut tak, aby sos się zredukował.
- Następnie wyjąć korę cynamonu, dolać Nutridrink Juice Style i zmiksować na gładki sos.
- Już nie gotować. Sosem polać ugotowane klopsiki. Podawać z brokułem.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1829,2 (kJ)
Wartość energetyczna: 436,9 (Kkcal)
Białko: 26,9 (g)
Tłuszcz: 11,5 (g)
Węglowodany: 60,0 (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bezlaktozowa, dieta bogatobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: obiad