Serniczek waniliowy
Serniczek waniliowy to smaczna, prosta i stosunkowo szybka propozycja deseru, która została przygotowana z myślą o amatorach słodkości, zmagających się z problemami z przełykaniem pokarmów. Wypróbuj nasz oryginalny przepis na serniczek waniliowy!
Czas przygotowania:
1 h 15 minut
Czas całkowity:
1 h 15 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- naturalny serek kremowy (2 opakowania – ok. 260 g),
- laska wanilii,
- śmietana kremówka (1/2 szklanki – ok.. 120 ml),
- Nutilis Clear (1,5 miarki – 4,5 g),
- cukier puder wedle uznania (2 łyżeczki – 10 g),
- sok z cytryny (2 łyżki – 12 g),
- kakao do oprószenia,
- biszkopty, podłużne (6 szt.).
Sposób przygotowania:
-
Biszkopty:
1. 200 ml wody połączyć z sokiem z cytryny, dodać cukier puder (1 łyżeczkę) do smaku. Wlać do miseczki, dodać ½ miarki Nutilis Clear i zamieszać.
2. Biszkopt włożyć do miseczki tak, żeby wchłonął płyn, po chwili odwrócić na drugą stronę.
3. Biszkopty ułożyć na talerzu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
-
Krem:
1. Serek zmiksuj ze śmietanką, ziarenkami wyjętymi z laski wanilii na gładki krem. Dopraw do smaku cukrem pudrem (1 łyżeczką).
2. Zmieszaj z 1 miarką Nutilis Clear.
3. Krem nakładaj szprycą na wierzch nasączonego biszkoptu. Oprósz kakao.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 4663.1 (kJ)
Wartość energetyczna: 1114,5 (Kkcal)
Białko: 20,5 (g)
Tłuszcz: 89,6 (g)
Węglowodany: 58,1 (g)
Rodzaje diet: dieta wegetariańska, dieta wysokotłuszczowa
Kategoria przepisu: deser