Niedożywienie jest jednostką chorobową, która często towarzyszy innym schorzeniom. Często dotyka także pacjentów onkologicznych. Nieprawidłowy stan odżywienia przekłada się na funkcjonowanie całego organizmu, a u osób chorych wpływa m. in. na większe ryzyko wystąpienia powikłań, dłuższą regenerację tkanek i wydłużenie czasu hospitalizacji, dlatego stan niedożywienia nie powinien być bagatelizowany. Dowiedz się jak rozpoznać jego objawy.

Spis treści:

  1. Niedożywienie jako częsty problem pacjentów onkologicznych
  2. Czym jest niedożywienie?
  3. Jakie są objawy niedożywienia?
  4. Na co zwrócić szczególną uwagę?

Niedożywienie jako częsty problem pacjentów onkologicznych

Z czym powszechnie kojarzy się niedożywienie? Wiele osób termin ten kojarzy wyłącznie z problemami z dostępem do żywności w biednych rejonach świata. Tymczasem problem niedożywienia w krajach Trzeciego Świata występuje u 25% populacji.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że niedożywienie jeszcze częściej występuje w warunkach szpitalnych, gdzie problem ten dotyczy nawet 40-70% chorych.

U chorych na nowotwory wskaźnik ten może dochodzić nawet do 80 – 100%*.

Co ważne, niedożywienie w szpitalach występuje w krajach wysoko rozwiniętych, także w Polsce. Ocenia się, że około 30% pacjentów przyjmowanych do szpitala jest niedożywionych, a stan ten pogłębia się w trakcie hospitalizacji ze względu na bagatelizowanie jego objawów.

Czym jest niedożywienie?

Niedożywienie to stan, który rozwija się z powodu niedostatecznego przyswajania lub nadmiernych strat substancji odżywczych, niezbędnych do utrzymania zdrowia tkanek oraz czynności organów i narządów. (Definicja: dr hab. Marek Pertkiewicz, Klinika Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego Akademia Medyczna w Warszawie, Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego).

Jakie są objawy niedożywienia?

Pierwszym i najbardziej zauważalnym symptomem świadczącym o pogarszającym się stanie odżywienia pacjenta jest utrata masy ciała. Spadek na wadze spowodowany jest rozwijającym się nowotworem oraz towarzyszącemu mu zmniejszonemu przyjmowaniu pokarmów

Innymi wczesnymi objawami rozwijającego się niedożywienia są:

  • osłabienie, zmęczenie i senność,
  • apatia i depresja,
  • utrata apetytu, szybkie uczucie sytości.

Bardzo często powyższe symptomy są lekceważone, co skutkuje nasileniem procesów chorobowych oraz zmniejszeniem skuteczności leczenia.

Do późnych objawów niedożywienia należą:

  • sucha, łuszcząca się i blada skóra,
  • osłabienie mięśniowe, zaniki mięśni,
  • niedokrwistość (anemia),
  • gorsze gojenie się ran,
  • osłabienie odporności i zwiększenie podatności na infekcje i zakażenia.

Na co zwrócić szczególną uwagę?

Utrata apetytu i masy ciała to objawy, którym często są bagatelizowane. Powinny być one jednak znakiem ostrzegawczym, który wymaga zwrócenia uwagi na stan odżywienia pacjenta.

Jeśli zauważyłeś u siebie lub u swojego bliskiego którykolwiek z wyżej wymienionych symptomów, zgłoś to lekarzowi prowadzącemu na najbliższej wizycie.

Regularnie kontroluj swoją masę ciała i monitoruj stan odżywienia. Pomoże Ci w tym ankieta Oceny Stanu Odżywienia Organizmu w Chorobie Nowotworowej.

 

* Basics in Clinical Nutrition. Sobotka L. (ed.), Praga: Galen; 2004.