Babeczki bezglutenowe z kremem z owoców jagodowych
Wprowadzenie diety bezglutenowej można rozważyć wtedy, gdy pacjent cierpi na uporczywe biegunki, bolesności jamy brzusznej (szczególne w dolnym odcinku) lub zaparcia. Również w przypadku pacjentów poddanych radioterapii jamy brzusznej niekiedy wprowadza się dietę bezglutenową (szczególnie w przypadku popromiennego zapalenia błony śluzowej jelit). Proponujemy wykorzystanie mąki gryczanej w doskonałych babeczkach z kremem. Wypróbuj nasz przepis na babeczki bezglutenowe z kremem z owoców jagodowych!
                                    
                            
                        Czas przygotowania:
12 h 50 minut
                        Czas gotowania:
20 minut
                        Czas całkowity:
1 h 10 minut
                    Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- mąka gryczana (150 g – ok. 1 szklanka)
 - masło (75 g – 7,5 łyżki)
 - Nutridrink Protein 125 ml o smaku owoców leśnych (1 butelka – 125 ml),
 - szczypta soli.
 - biały ser twarogowy, półtłusty (140 g)
 - Nutridrink Protein 125 ml o smaku owoców leśnych (pół butelki – 62,5 ml)
 - sok wyciśnięty z połówki cytryny
 - świeże truskawki (ew. mrożone) (4 szt. – ok. 25 g)
 - szczypta kardamonu mielonego
 
Sposób przygotowania:
- Na czystym i suchym blacie mąkę wymieszać z zimnym masłem. Dodać Nutridrink Protein, szczyptę soli i zagnieść ciasto, aż stanie się zwartą kulką. Zagniecione ciasto zawinąć w folię do żywności i odłożyć do lodówki na 30 min.
 - W międzyczasie biały ser zmieszać z Nutridrink Protein, sokiem wyciśniętym z cytryny, truskawkami oraz szczyptą kardamonu. Aby uzyskać konsystencję kremu można wszystkie składniki zmiksować blenderem. Gładki krem schładzać w lodówce min. 20 min.
 - Foremki do babeczek (o średnicy około 15 cm) nasmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki podzielić na dwie części i lekko rozwałkować.
 - Wyłożyć foremki tak, aby powstały ścianki o wysokości max. 2 cm.
 - Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 st. C) na około 20 min. Po upieczeniu babeczek wystudzić ciasto i nałożyć krem. Na czubku każdej babeczki z kremem położyć truskawkę.
 
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 3558,5 (kJ)
Wartość energetyczna: 849,9 (Kkcal)
Białko: 36,4 (g)
Tłuszcz: 45,4 (g)
Węglowodany: 78,8 (g)
Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: deser