Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Babeczki bezglutenowe z kremem z owoców jagodowych

Wprowadzenie diety bezglutenowej można rozważyć wtedy, gdy pacjent cierpi na uporczywe biegunki, bolesności jamy brzusznej (szczególne w dolnym odcinku) lub zaparcia. Również w przypadku pacjentów poddanych radioterapii jamy brzusznej niekiedy wprowadza się dietę bezglutenową (szczególnie w przypadku popromiennego zapalenia błony śluzowej jelit). Proponujemy wykorzystanie mąki gryczanej w doskonałych babeczkach z kremem. Wypróbuj nasz przepis na babeczki bezglutenowe z kremem z owoców jagodowych!

Autor:

czas przygotowania

Czas przygotowania:

12 h 50 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

20 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

1 h 10 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

2

Składniki:

(liczba porcji: 2)
  • mąka gryczana (150 g – ok. 1 szklanka)
  • masło (75 g – 7,5 łyżki)
  • Nutridrink Protein 125 ml o smaku owoców leśnych (1 butelka – 125 ml),
  • szczypta soli.
  • biały ser twarogowy, półtłusty (140 g)
  • Nutridrink Protein 125 ml o smaku owoców leśnych (pół butelki – 62,5 ml)
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • świeże truskawki (ew. mrożone) (4 szt. – ok. 25 g)
  • szczypta kardamonu mielonego

Sposób przygotowania:

UWAGA: W przypadku konieczności wyłączenia z diety surowych owoców, truskawki należy podgotować, przetrzeć i takim musem (bez pestek) ozdobić babeczki.
  1. Na czystym i suchym blacie mąkę wymieszać z zimnym masłem. Dodać Nutridrink Protein, szczyptę soli i zagnieść ciasto, aż stanie się zwartą kulką. Zagniecione ciasto zawinąć w folię do żywności i odłożyć do lodówki na 30 min.
  2. W międzyczasie biały ser zmieszać z Nutridrink Protein, sokiem wyciśniętym z cytryny, truskawkami oraz szczyptą kardamonu. Aby uzyskać konsystencję kremu można wszystkie składniki zmiksować blenderem. Gładki krem schładzać w lodówce min. 20 min.
  3. Foremki do babeczek (o średnicy około 15 cm) nasmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki podzielić na dwie części i lekko rozwałkować.
  4. Wyłożyć foremki tak, aby powstały ścianki o wysokości max. 2 cm.
  5. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 st. C) na około 20 min. Po upieczeniu babeczek wystudzić ciasto i nałożyć krem. Na czubku każdej babeczki z kremem położyć truskawkę.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 3558,5 (kJ)

Wartość energetyczna: 849,9 (Kkcal)

Białko: 36,4 (g)

Tłuszcz: 45,4 (g)

Węglowodany: 78,8 (g)

Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: deser

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających