Babeczki z kremem z suszonych owoców
Po raz kolejny udowadniamy, że dieta w onkologii może być smaczna i jednocześnie służyć zdrowiu pacjenta. Idealne do jesiennej herbaty z cytryną i imbirem – babeczki z kremem.

Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- mąka gryczana (75g),
- masło (40g),
- Nutridrink Protein 125ml o smaku wanilii (pół butelki),
- szczypta soli,
- suszone śliwki bez pestek (45g),
- rodzynki (15g),
- wiórki kokosowe (15g),
- Nutridrink Protein 125ml o smaku waniliowym (pół butelki).
Sposób przygotowania:
-
Na czystym i suchym blacie mąkę wymieszać z zimnym masłem. Dodać Nutridrink Protein, szczyptę soli i zagnieść ciasto, aż stanie się zwartą kulką.
- Zagniecione ciasto zawinąć w folię do żywności i zostawić w lodówce na 30min.
- Śliwki, rodzynki i wiórki zalać Nutridrink Protein i odstawić na 30 minut, aby owoce się namoczyły. Następnie zmiksować na gładki krem.
- Foremkę do babki (o średnicy około 15cm) nasmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i lekko rozwałkować. Wyłożyć foremkę tak, aby powstały ścianki o wysokości max 2cm.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika (180st.C) na około 20min. Po upieczeniu babeczek wystudzić ciasto i nałożyć krem.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 4646,7 (kJ)
Wartość energetyczna: 1109,9 (Kkcal)
Białko: 29,8 (g)
Tłuszcz: 56,9 (g)
Węglowodany: 129,5 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: deser, drugie śniadanie, przekąska