Barszcz czerwony
Barszcz czerwony z uszkami to tradycyjna potrawa wigilijna, która może sprawiać sporo trudności osobom zmagającym się z problemami z przełykaniem. Z tego powodu przygotowaliśmy propozycję barszczu z preparatem Nutilis Clear. Wypróbuj nasz przepis na barszcz czerwony, który sprawdzi się nie tylko na wigilię!
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
2 h 20 minut
Czas całkowity:
2 h 50 minut
Liczba porcji:
3
Składniki:
(liczba porcji: 3)- suszone grzyby (do wyjęcia po ugotowaniu zupy) (5 szt.),
- buraki (3 szt. – ok. 300 g),
- marchew (1 szt. – ok. 100 g),
- korzeń pietruszki (1 szt. – ok. 100 g),
- seler (1 mała szt. – ok. 150 g),
- cebula (1 szt. – ok. 200 g),
- czosnek (2 ząbki),
- kwaśne jabłko (1 szt. – ok. 200 g),
- suszona śliwka (2 szt. – 16 g),
- świeży imbir (2 cm kawałek),
- ziele angielskie (2 kulki),
- liść laurowy (1 szt.),
- czarny pieprz, sól, majeranek do smaku,
- ocet jabłkowy (2 łyżki – 12 g),
- woda (ok. 800 ml),
- Nutilis Clear (3 g – 1 miarka na porcję).
Sposób przygotowania:
- Buraki zawinąć w aluminiową folię i piec w piekarniku (temp. 200oC) do czasu aż będą miękkie (1-1,5 h).
- W międzyczasie przygotować wszystkie pozostałe warzywa (marchew, seler, pietruszkę) – umyć, obrać i nastawić z nich wywar.
- Do wywaru dodać zgnieciony czosnek, posiekana cebulę (jeśli jest taka możliwość cebulę można nieco przypalić na ogniu – wówczas wywar będzie miał bardziej wyrazisty smak), suszone grzyby (grzyby warto mieć wcześniej namoczone i dokładnie wypłukane) i śliwki, świeży imbir, ziele angielskie i liść laurowy.
- Gdy buraki będę upieczone obrać je ze skórki, pokroić w małą kostkę (ewentualnie zetrzeć na tarce do jarzyn) i dodać do wywaru. Gotować na wolnym ogniu około 30-40 minut. Na ostatnie 15 minut gotowania dodać obrane i pokrojone jabłko.
- Po tym czasie zupę odcedzić pozostawiając sam barszcz.
- Do czystego barszczu dodać ocet jabłkowy, resztę przypraw i zostawić na kilka minut na wolnym ogniu.
- Przed podaniem nieco schłodzić i dodać Nutilis Clear. Dokładnie wymieszać.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 293,0 (kJ)
Wartość energetyczna: 70,0 (Kkcal)
Białko: 1,8 (g)
Tłuszcz: 0,5 (g)
Węglowodany: 12,7 (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bezlaktozowa, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: obiad, zupa