Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony z uszkami to tradycyjna potrawa wigilijna, która może sprawiać sporo trudności osobom zmagającym się z problemami z przełykaniem. Z tego powodu przygotowaliśmy propozycję barszczu z preparatem Nutilis Clear. Wypróbuj nasz przepis na barszcz czerwony, który sprawdzi się nie tylko na wigilię!

Autor:

Barszcz czerwony

czas przygotowania

Czas przygotowania:

20 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

2 h 20 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

2 h 50 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

3

Składniki:

(liczba porcji: 3)
  • suszone grzyby (do wyjęcia po ugotowaniu zupy) (5 szt.),
  • buraki (3 szt. – ok. 300 g),
  • marchew (1 szt. – ok. 100 g),
  • korzeń pietruszki (1 szt. – ok. 100 g),
  • seler (1 mała szt. – ok. 150 g),
  • cebula (1 szt. – ok. 200 g),
  • czosnek (2 ząbki),
  • kwaśne jabłko (1 szt. – ok. 200 g),
  • suszona śliwka (2 szt. – 16 g),
  • świeży imbir (2 cm kawałek),
  • ziele angielskie (2 kulki),
  • liść laurowy (1 szt.),
  • czarny pieprz, sól, majeranek do smaku,
  • ocet jabłkowy (2 łyżki – 12 g),
  • woda (ok. 800 ml),
  • Nutilis Clear (3 g – 1 miarka na porcję).

Sposób przygotowania:

  1. Buraki zawinąć w aluminiową folię i piec w piekarniku (temp. 200oC) do czasu aż będą miękkie (1-1,5 h).
  2. W międzyczasie przygotować wszystkie pozostałe warzywa (marchew, seler, pietruszkę) – umyć, obrać i nastawić z nich wywar.
  3. Do wywaru dodać zgnieciony czosnek, posiekana cebulę (jeśli jest taka możliwość cebulę można nieco przypalić na ogniu – wówczas wywar będzie miał bardziej wyrazisty smak), suszone grzyby (grzyby warto mieć wcześniej namoczone i dokładnie wypłukane) i śliwki, świeży imbir, ziele angielskie i liść laurowy.
  4. Gdy buraki będę upieczone obrać je ze skórki, pokroić w małą kostkę (ewentualnie zetrzeć na tarce do jarzyn) i dodać do wywaru. Gotować na wolnym ogniu około 30-40 minut. Na ostatnie 15 minut gotowania dodać obrane i pokrojone jabłko.
  5. Po tym czasie zupę odcedzić pozostawiając sam barszcz.
  6. Do czystego barszczu dodać ocet jabłkowy, resztę przypraw i zostawić na kilka minut na wolnym ogniu.
  7. Przed podaniem nieco schłodzić i dodać Nutilis Clear. Dokładnie wymieszać.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 293,0 (kJ)

Wartość energetyczna: 70,0 (Kkcal)

Białko: 1,8 (g)

Tłuszcz: 0,5 (g)

Węglowodany: 12,7 (g)

Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bezlaktozowa, dieta wegetariańska

Kategoria przepisu: obiad, zupa

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających