Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony z uszkami to tradycyjna potrawa wigilijna, która może sprawiać sporo trudności osobom zmagającym się z problemami z przełykaniem. Z tego powodu przygotowaliśmy propozycję barszczu z preparatem Nutilis Clear. Wypróbuj nasz przepis na barszcz czerwony, który sprawdzi się nie tylko na wigilię!

Autor:

Barszcz czerwony

czas przygotowania

Czas przygotowania:

20 minut

czas przygotowania

Czas gotowania:

2 h 20 minut

czas przygotowania

Czas całkowity:

2 h 50 minut

czas przygotowania

Liczba porcji:

3

Składniki:

(liczba porcji: 3)
  • suszone grzyby (do wyjęcia po ugotowaniu zupy) (5 szt.),
  • buraki (3 szt. – ok. 300 g),
  • marchew (1 szt. – ok. 100 g),
  • korzeń pietruszki (1 szt. – ok. 100 g),
  • seler (1 mała szt. – ok. 150 g),
  • cebula (1 szt. – ok. 200 g),
  • czosnek (2 ząbki),
  • kwaśne jabłko (1 szt. – ok. 200 g),
  • suszona śliwka (2 szt. – 16 g),
  • świeży imbir (2 cm kawałek),
  • ziele angielskie (2 kulki),
  • liść laurowy (1 szt.),
  • czarny pieprz, sól, majeranek do smaku,
  • ocet jabłkowy (2 łyżki – 12 g),
  • woda (ok. 800 ml),
  • Nutilis Clear (3 g – 1 miarka na porcję).

Sposób przygotowania:

  1. Buraki zawinąć w aluminiową folię i piec w piekarniku (temp. 200oC) do czasu aż będą miękkie (1-1,5 h).
  2. W międzyczasie przygotować wszystkie pozostałe warzywa (marchew, seler, pietruszkę) – umyć, obrać i nastawić z nich wywar.
  3. Do wywaru dodać zgnieciony czosnek, posiekana cebulę (jeśli jest taka możliwość cebulę można nieco przypalić na ogniu – wówczas wywar będzie miał bardziej wyrazisty smak), suszone grzyby (grzyby warto mieć wcześniej namoczone i dokładnie wypłukane) i śliwki, świeży imbir, ziele angielskie i liść laurowy.
  4. Gdy buraki będę upieczone obrać je ze skórki, pokroić w małą kostkę (ewentualnie zetrzeć na tarce do jarzyn) i dodać do wywaru. Gotować na wolnym ogniu około 30-40 minut. Na ostatnie 15 minut gotowania dodać obrane i pokrojone jabłko.
  5. Po tym czasie zupę odcedzić pozostawiając sam barszcz.
  6. Do czystego barszczu dodać ocet jabłkowy, resztę przypraw i zostawić na kilka minut na wolnym ogniu.
  7. Przed podaniem nieco schłodzić i dodać Nutilis Clear. Dokładnie wymieszać.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 293,0 (kJ)

Wartość energetyczna: 70,0 (Kkcal)

Białko: 1,8 (g)

Tłuszcz: 0,5 (g)

Węglowodany: 12,7 (g)

Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bezlaktozowa, dieta wegetariańska

Kategoria przepisu: obiad, zupa

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.