Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Batony z amarantusem i nasionami

Batoniki z amarantusem i nasionami mogą być idealnym prezentem bożonarodzeniowym jeśli mamy w rodzinie osobę chorą onkologicznie. Można je ładnie zapakować i zabrać ze sobą na przyjęcie, w podróż, a nawet do szpitala. Zdecydowanie umilą ten trudny czas choroby oraz dostarczą wiele wartości odżywczych, w tym białka, tak ważnego w walce z chorobą nowotworową. Amarantus popping ekspandowane (dmuchane) nasiona amarantusa, zupełnie neutralne w smaku, niczym dmuchany ryż, ale dodające uroku wielu deserom.

Autor:

liczba porcji

Liczba porcji:

2

Składniki:

(liczba porcji: 2)
  • amarantus popping (10g),
  • płatki jaglane (30g),
  • olej kokosowy (60g),
  • masło orzechowe (60g),
  • nasiona chia (10g),
  • płatki migdałów (10g),
  • Nutridrink Protein 125ml o smaku waniliowym (½ szt.).

Sposób przygotowania:

Pamiętajmy o tym, że olej kokosowy nie jest polecany osobom z chorobami krążenia.
  1. Olej kokosowy rozpuścić z masłem orzechowym w małym garnuszku.
  2. Następnie dodać amarantus, płatki, nasiona chia i lekko podprażone na suchej patelni płatki migdałów. Całość wymieszać.
  3. Jak masa nieco przestygnie dodać Nutridrink Protein i dobrze zmieszać.
  4. Przełożyć do form na batoniki i schładzać w lodówce przez 2-3h.
  5. Po tym czasie batony wyjąć z foremek i spożyć.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 5713,7 (kJ)

Wartość energetyczna: 1364,7 (Kkcal)

Białko: 25,7 (g)

Tłuszcz: 116,1 (g)

Węglowodany: 54,8 (g)

Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: deser, drugie śniadanie, przekąska

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających