Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Białkowa mini baba

Babka drożdżowa jest tradycyjnym wielkanocnym przysmakiem. W tym świątecznym czasie warto przygotować deser z myślą o pacjentach onkologicznych, którzy mają zwiększone zapotrzebowanie na białko, z wykorzystaniem zaleconego przez lekarza preparatu Nutridrink Protein.

Autor:

liczba porcji

Liczba porcji:

2

Składniki:

(liczba porcji: 2)
  • Rodzynki (50g),
  • Nutridrink Protein 125ml o smaku waniliowym (½ szt.),
  • mleko bez laktozy (50ml),
  • drożdże (12g),
  • mąka pszenna (170g),
  • żółtka (3szt.),
  • cukier (10g),
  • masło (40g).

Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki zalać ciepła wodą, aby napęczniały.
  2. Nutridrink Protein o smaku waniliowym połączyć z ciepłym mlekiem i dodać pokruszone drożdże. Dobrze wymieszać i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  3. Po upływie 30minut dodać łyżkę przesianej mąki i dobrze wymieszać. Znów zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  4. W międzyczasie utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę i dodać do zaczynu. Dobrze wymieszać.
  5. Masło rozpuścić i dodać wraz z pozostałą mąką i rodzynkami do zaczynu.
  6. Wyrobić ciasto ręką, przełożyć do formy na baby i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  7. Nagrzać piekarnik do temperatury 180st.C. Do gorącego piekarnika wstawić babę i piec przez około 30 minut, aż ciasto będzie suche w środku (należy to sprawdzić drewnianym patyczkiem).
  8. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i poczekać aż ostygnie. Z formy wyjąć dopiero po całkowitym ostygnięciu.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1996,5 (kJ)

Wartość energetyczna: 476,8 (Kkcal)

Białko: 12,8 (g)

Tłuszcz: 19,8 (g)

Węglowodany: 64,3 (g)

Cholesterol: 246,7 (mg)

Błonnik: 2,9 (g)

Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: ciasto, deser, drugie śniadanie, Wielkanoc

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4.3 na 4 oceniających