Czekoladowe pancake’s z kremem i kropelką czekolady
Słodkie, ciepłe śniadanie to przysmak wielu rodzin. Pancakes przyozdobiono odżywczym kremem wzbogaconym nie tylko w Nutridrinka, ale także czekoladę i kakao. Dzięki temu całość nabiera wyrazistości, która z całą pewnością przypadnie do gustu niejednemu konsumentowi.
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
25 minut
Czas całkowity:
25 minut
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- mąka orkiszowa jasna, 165g
- jajko, 1szt.
- jogurt naturalny, 280g
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- soda do pieczenia, 1 łyżeczka
- olej rzepakowy, 25g
- szczypta soli
- mascarpone, 120g
- kakao gorzkie, 1/2 łyżeczki
- Nutridrink 125ml o smaku czekoladowym, ½ szt.
- starta gorzka czekolada, ¼ łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto mieszając ze sobą: mąkę, jajko, maślankę, proszek i sodę do pieczenia, olej rzepakowy i sól. Ciasto po wymieszaniu powinno nabrać dość gęstej konsystencji. Zostawić, aby odpoczęło przez 15 minut.
- W tym czasie przygotować sos. W miseczce zmieszać serek z kakao, Nutridrinkiem i wymieszać tak, aby krem nabrał jednolitej konsystencji.
- Pancakes smażyć obustronnie na patelni beztłuszczowej (lub jeśli nie jest to możliwe, można posmarować olejem powierzchnię patelni).
-
Ciepłe pancakes udekorować kremem, a na wierzchu posypać startą czekoladą.
W przypadku obniżonej tolerancji tłuszczu, pancake’s można podać bez kremu, a Nutridrink wypić jako napój do posiłku.
W przypadku nieprawidłowej tolerancji cukru mlecznego – laktozy, można wykorzystać mascarpone i jogurt bezlaktozowy
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 3586 (kJ)
Wartość energetyczna: 857 (Kkcal)
Białko: 25 (g)
Tłuszcz: 49 (g)
Węglowodany: 79 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wysokobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: śniadanie