Deser bananowy z delikatnym kremem
Deser bananowy to z całą pewnością jeden z ulubionych deserów, w którym można wykorzystać Nutridrinka. Serek mascarpone łączy się bowiem z preparatem w gładki, aksamitny krem, który pasuje idealnie do wielu słodkich dań. Tym razem zaproponowano dodatek zwykłych herbatników i banana, a także odrobinę kakao. Danie podane w atrakcyjnej formie dodatkowo pobudza apetyt, dlatego też warto sięgnąć po szklany pucharek, aby można było podziwiać poszczególne warstwy deseru.
Czas przygotowania:
10 minut
Czas całkowity:
15 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- mascarpone, 120g
- Nutridrink 125ml o smaku waniliowym, ½ szt.
- banan, 1szt.
- herbatniki pełnoziarniste, 40g
- kakao, 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Serek mascarpone wymieszać na gładki krem z Nutridrinkiem i kakao.
- Następnie w szerokiej szklance poukładać warstwami: herbatniki, Nutri-krem, pokrojonego banana, herbatniki, Nutri-krem, banana. Całość posypać gorzkim kakao.
-
Podawać schłodzone. Najlepiej po chwili, aby herbatniki nieco zmiękły.
W przypadku nieprawidłowej tolerancji cukru mlecznego – laktozy, można wykorzystać mascarpone bez laktozy.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 4183 (kJ)
Wartość energetyczna: 999 (Kkcal)
Białko: 18 (g)
Tłuszcz: 65 (g)
Węglowodany: 88 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: deser, przekąska