Deser biszkoptowy
Deser biszkoptowy z kilkoma warstwami to prawdziwe dzieło sztuki. Delikatne w smaku, a jednocześnie niezwykle bogate w energię i białko. Jedna porcja dostarczyć może tyle energii, ile niekiedy cały obiad. Ponadto, estetycznie podanie pobudza kubki smakowe.
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- jabłko, ½ szt.
- sok z cytryny do skropienia jabłek
- sok jabłkowy, 150ml
- skrobia ziemniaczana, 1 łyżeczka 10g
- mascarpone, 100g
- cynamon lub kilka goździków do smaku
- Nutridrink 125ml o smaku waniliowym, ½ szt.
- biszkopty, 20g
Sposób przygotowania:
- Jabłko umyć, obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Delikatnie podprażyć z wodą na patelni. Następnie odstawić do wystygnięcia.
- Do soku jabłkowego dodać w garnuszku skrobię i dokładnie zmieszać. Postawić na kuchence na wolnym ogniu i doprowadzić do zagotowania tak, aby powstał kisiel. Odstawić do ostygnięcia.
- Serek mascarpone zmieszać rózgą z cynamonem/mielonymi goździkami i Nutridrinkiem na gładki krem.
-
Do szklanej salaterki włożyć kolejno: biszkopty, Nutri-krem, biszkopty, kisiel, jabłka. Całość schłodzić w lodówce i podawać po 30 min., aby biszkopty nieco zmiękły.
W przypadku nieprawidłowej tolerancji cukru mlecznego – laktozy, można wykorzystać mascarpone bez laktozy.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 3337 (kJ)
Wartość energetyczna: 797 (Kkcal)
Białko: 14 (g)
Tłuszcz: 52 (g)
Węglowodany: 70 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: deser, przekąska