Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Deser biszkoptowy

Deser biszkoptowy z kilkoma warstwami to prawdziwe dzieło sztuki. Delikatne w smaku, a jednocześnie niezwykle bogate w energię i białko. Jedna porcja dostarczyć może tyle energii, ile niekiedy cały obiad. Ponadto, estetycznie podanie pobudza kubki smakowe.

Autor:

deser biszkoptowy

czas przygotowania

Czas przygotowania:

20 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • jabłko, ½ szt.
  • sok z cytryny do skropienia jabłek
  • sok jabłkowy, 150ml
  • skrobia ziemniaczana, 1 łyżeczka 10g
  • mascarpone, 100g
  • cynamon lub kilka goździków do smaku
  • Nutridrink 125ml o smaku waniliowym, ½ szt.
  • biszkopty, 20g

Sposób przygotowania:

  1. Jabłko umyć, obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Delikatnie podprażyć z wodą na patelni. Następnie odstawić do wystygnięcia.
  2. Do soku jabłkowego dodać w garnuszku skrobię i dokładnie zmieszać. Postawić na kuchence na wolnym ogniu i doprowadzić do zagotowania tak, aby powstał kisiel. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Serek mascarpone zmieszać rózgą z cynamonem/mielonymi goździkami i Nutridrinkiem na gładki krem.
  4. Do szklanej salaterki włożyć kolejno: biszkopty, Nutri-krem, biszkopty, kisiel, jabłka. Całość schłodzić w lodówce i podawać po 30 min., aby biszkopty nieco zmiękły.

    W przypadku nieprawidłowej tolerancji cukru mlecznego – laktozy, można wykorzystać mascarpone bez laktozy.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 3337 (kJ)

Wartość energetyczna: 797 (Kkcal)

Białko: 14 (g)

Tłuszcz: 52 (g)

Węglowodany: 70 (g)

Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: deser, przekąska

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 3.8 na 4 oceniających