Galaretka z owocami
Galaretka bazująca na preparacie Cubitan o smaku truskawkowym to nie tylko pyszny owocowy deser, ale również odżywczy posiłek bogaty w białko. Podany ze świeżymi owocami zachwyci smakiem i wyglądem. Wypróbuj nasz przepis na galaretkę z owocami.
Czas przygotowania:
4 h
Czas gotowania:
10 minut
Czas całkowity:
4 h
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- Cubitan o smaku truskawkowym (150 ml – 3/4 butelki),
- żelatyna (10 g + 30 g wody),
- sezonowe owoce: np. borówki, maliny, truskawki (garść – ok. 50 g),
- Cubitan o smaku truskawkowym (50 ml – 1/4 butelki),
- truskawki (5-6 szt.),
- miód (7 g – 1 łyżeczka).
Sposób przygotowania:
Do sosu truskawkowego: Cubitan o smaku truskawkowym , truskawki , miód.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie zamieszać, przestudzić.
- Wymieszać chłodną żelatynę z Cubitan truskawkowy. Do małych miseczek włożyć umyte i osuszone owoce, zalać płynem. Wstawić do lodówki aby utworzyła się galaretka. Może to potrwać kilka godzin, dlatego warto przygotować galaretkę dzień wcześniej i zostawić do stężenia na noc w lodówce.
- Przygotować sos truskawkowy – zmiksować owoce z Cubitan i miodem.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1362,0 (kJ)
Wartość energetyczna: 325,3 (Kkcal)
Białko: 22,0 (g)
Tłuszcz: 7,4 (g)
Węglowodany: 44,6 (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bogatobiałkowa, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: deser, podwieczorek, przekąska