Jajecznica z kiełbaskami
Jajecznica z kiełbaskami to propozycja na pożywne śniadanie, które zaspokoi głód i doda niezbędnej energii. Nasz przepis przygotowany został z myślą o osobach zmagających się z problemami z przełykaniem pokarmów. Wypróbuj nowy sposób na jajecznicę z kiełbaskami dla pacjentów z dysfagią.
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
10 minut
Czas całkowity:
20 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- kiełbaski np. frankfurterki (100 g),
- bulion (5 łyżek – ok. 50 ml),
- jajka (3 szt.),
- masło (1 łyżka – 10 g),
- sól i pieprz do smaku,
- Nutilis Clear (2 miarki – 2 x 3 g).
Sposób przygotowania:
- Na patelni roztopić masło. Wbić jajka i smażyć na małym ogniu cały czas mieszając, aż się zetną.
- Jajka doprawić do smaku solą i pieprzem, zmieszać z jedną miarką Nutilis Clear.
- Kiełbaski obrać ze skórki (jeśli jest gruba) i ugotowanać. Ciepłe zmiksować z bulionem na gładkie purée.
- Zmieszać z jedną miarką Nutilis Clear.
- Na talerzyk wyłożyć szprycą porcję mięsa na kształt kiełbasek oraz jajecznicę.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 2061,0 (kJ)
Wartość energetyczna: 492,6 (Kkcal)
Białko: 30,9 (g)
Tłuszcz: 39,6 (g)
Węglowodany: 5,7 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wysokotłuszczowa
Kategoria przepisu: śniadanie