Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Jajecznica z kiełbaskami

Jajecznica z kiełbaskami to propozycja na pożywne śniadanie, które zaspokoi głód i doda niezbędnej energii. Nasz przepis przygotowany został z myślą o osobach zmagających się z problemami z przełykaniem pokarmów. Wypróbuj nowy sposób na jajecznicę z kiełbaskami dla pacjentów z dysfagią.

Autor:

Jajecznica z kiełbaskami

czas przygotowania

Czas przygotowania:

10 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

10 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

20 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • kiełbaski np. frankfurterki (100 g),
  • bulion (5 łyżek – ok. 50 ml),
  • jajka (3 szt.),
  • masło (1 łyżka – 10 g),
  • sól i pieprz do smaku,
  • Nutilis Clear (2 miarki – 2 x 3 g).

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni roztopić masło. Wbić jajka i smażyć na małym ogniu cały czas mieszając, aż się zetną.
  2. Jajka doprawić do smaku solą i pieprzem, zmieszać z jedną miarką Nutilis Clear.
  3. Kiełbaski obrać ze skórki (jeśli jest gruba) i ugotowanać. Ciepłe zmiksować z bulionem na gładkie purée.
  4. Zmieszać z jedną miarką Nutilis Clear.
  5. Na talerzyk wyłożyć szprycą porcję mięsa na kształt kiełbasek oraz jajecznicę.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 2061,0 (kJ)

Wartość energetyczna: 492,6 (Kkcal)

Białko: 30,9 (g)

Tłuszcz: 39,6 (g)

Węglowodany: 5,7 (g)

Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wysokotłuszczowa

Kategoria przepisu: śniadanie

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4.3 na 4 oceniających