Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Kasza manna z kremem orzechowym

Kasza manna z kremem orzechowym to delikatny i łatwostrawny posiłek, który nie sprawia problemów z połykaniem osobom cierpiącym na dysfagię. Wypróbuj nasz przepis na kaszę mannę na śniadanie, podwieczorek lub kolację!

Autor:

Kasza manna z kremem orzechowym

czas przygotowania

Czas przygotowania:

5 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

15 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

20 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • kasza manna orkiszowa (25 g – 3 łyżki),
  • mleko o 2% zawartości tłuszczu, (200 ml) (przy nietolerancji któregoś ze składników mleka krowiego (np. kazeiny lub laktozy) można je zamienić na mleko roślinne np. orkiszowe),
  • masło 82% tł. (10 g – 2 łyżeczki),
  • orzechy włoskie mielone (60 g – 4 łyżki),
  • miód pszczeli (3,5 g – 0,5 łyżeczki),
  • sok z pomarańczy (60 ml – ¼ szklanki),
  • suszona morela (1 szt.),
  • Nutilis Clear (3 g – 1 miarka).

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojoną w paski morelę namoczyć w ciepłej wodzie, a następnie odcedzić i ugotować ją w soku pomarańczowym.
  2. Następnie dodać zmielone orzechy i miód.
  3. Do kremu powoli dodać Nutilis i dobrze wymieszać.
  4. Połowę mleka zagotować wraz z dodatkiem masła. Do drugiej połowy dodać suchą kaszę i dokładnie wymieszać.
  5. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować stopniowo dolewać zimne mleko z kaszą cały czas mieszając – najlepiej trzepaczką do jaj.
  6. Gotować tak długo aż kasza manna zgęstnieje.
  7. Do ugotowanej kaszy dodać Nutilis i przelać do salaterki. Na wierzch kaszy nałożyć masę orzechową.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 3297,5 (kJ)

Wartość energetyczna: 787,6 (Kkcal)

Białko: 21,5 (g)

Tłuszcz: 49,2 (g)

Węglowodany: 71,4 (g)

Rodzaje diet: dieta wegetariańska

Kategoria przepisu: kolacja, podwieczorek, śniadanie

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających