Kawa mrożona z truskawkami
Kawa mrożona z truskawkami to świetna propozycja a na letnią kawę lub szybki deser na przyjęcie. Najlepiej wykorzystać do niej świeże truskawki. Przepis ten można odtworzyć również poza sezonem – wówczas możemy wykorzystać mrożone owoce lub gotowy dżem truskawkowy niskosłodzony. A kiedy lekarz zalecił Tobie lub Twojemu bliskiemu doustny preparat odżywczy Nutridrink Protein, można dodać go do napoju, by zwiększyć jego wartość odżywczą.
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Czas całkowity:
40 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- Nutridrink Protein o smaku mokka (1 butelka – 125 ml)
- kawa zbożowa rozpuszczalna (2 łyżeczki – 10 g)
- truskawki (4 szt.)*
- bita śmietana (2 łyżki – 12 g)
Sposób przygotowania:
W przypadku konieczności wyłączenia z diety surowych owoców truskawki można lekko poddusić lub skorzystać z alternatywy.
- Kawę zaparzyć w maleńkiej filiżance na espresso i schłodzić.
- Truskawki poddusić w sosie własnym i zmiksować na jednolity dżem po czym mocno schłodzić.
- Jak wszystkie składniki będą zimne delikatnie nałożyć do wysokiej szklanki na samo dno truskawki, następnie delikatnie wlać zimny Nutridrink Protein i espresso.
- Całość ozdobić bitą śmietaną. Podawać od razu po przygotowaniu.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1540,7 (kJ)
Wartość energetyczna: 368,00 (Kkcal)
Białko: 18,9 (g)
Tłuszcz: 14,6 (g)
Węglowodany: 40,1 (g)
Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: deser, przekąska