Klopsiki z puree koperkowym
Klopsiki z puree koperkowym to doskonała propozycja na smaczny, pożywny i szybki obiad. Do ich przygotowania niezbędny jest preparat zagęszczający Nutilis Clear, który zmienia konsystencję potraw, dzięki czemu staje się ona przystępna dla pacjentów z dysfagią. Wypróbuj nasz przepis na klopsiki z puree koperkowym!
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
30 minut
Czas całkowity:
40 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- ziemniaki (1 szt. – ok. 120 g),
- chrzan tarty (1 łyżeczka – 10 g) – opcjonalnie,
- słodka śmietanka (50 ml),
- drobno posiekany koperek (1 łyżeczka),
- sól i pieprz do smaku,
- mielone mięso drobiowe (150 g),
- oliwa z oliwek (1 łyżeczka – 5 g),
- bulion (50 ml),
- drobno posiekana cebula (1 łyżeczka).
- Nutilis Clear (4 miarki – 4 x 3 g),
Sposób przygotowania:
- Na oliwie zeszklić poszatkowaną cebulę. Dodać mięso, smażyć na małym ogniu ok. 10 minut.
- Do mięsa dodać bulion, dusić kolejnych 5 minut.
- Mięso zmiksować blenderem tak, by nie było grudek. Doprawić do smaku.
- Dodać 2 miarki Nutilis i wymieszać. Mięso nakładać na talerz np. łyżką do serwowania lodów.
- Obranego ziemniaka ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
- Ziemniaka zmiksować ze śmietanką i koperkiem (oraz chrzanem, jeśli jest używany) na jedwabiste puree.
- Dodać 2 miarki Nutilis i wymieszać.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 2232,2 (kJ)
Wartość energetyczna: 533,2 (Kkcal)
Białko: 29,7 (g)
Tłuszcz: 30,7 (g)
Węglowodany: 181,4 (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta odżywcza
Kategoria przepisu: danie mięsne, drugie danie, obiad