Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Klopsiki z puree koperkowym

Klopsiki z puree koperkowym to doskonała propozycja na smaczny, pożywny i szybki obiad. Do ich przygotowania niezbędny jest preparat zagęszczający Nutilis Clear, który zmienia konsystencję potraw, dzięki czemu staje się ona przystępna dla pacjentów z dysfagią. Wypróbuj nasz przepis na klopsiki z puree koperkowym!

Autor:

Klopsiki z puree koperkowym

czas przygotowania

Czas przygotowania:

10 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

30 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

40 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • ziemniaki (1 szt. – ok. 120 g),
  • chrzan tarty (1 łyżeczka – 10 g) – opcjonalnie,
  • słodka śmietanka (50 ml),
  • drobno posiekany koperek (1 łyżeczka),
  • sól i pieprz do smaku,
  • mielone mięso drobiowe (150 g),
  • oliwa z oliwek (1 łyżeczka – 5 g),
  • bulion (50 ml),
  • drobno posiekana cebula (1 łyżeczka).
  • Nutilis Clear (4 miarki – 4 x 3 g),

Sposób przygotowania:

  1. Na oliwie zeszklić poszatkowaną cebulę. Dodać mięso, smażyć na małym ogniu ok. 10 minut.
  2. Do mięsa dodać bulion, dusić kolejnych 5 minut.
  3. Mięso zmiksować blenderem tak, by nie było grudek. Doprawić do smaku.
  4. Dodać 2 miarki Nutilis i wymieszać. Mięso nakładać na talerz np. łyżką do serwowania lodów.
  5. Obranego ziemniaka ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
  6. Ziemniaka zmiksować ze śmietanką i koperkiem (oraz chrzanem, jeśli jest używany) na jedwabiste puree.
  7. Dodać 2 miarki Nutilis i wymieszać.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 2232,2 (kJ)

Wartość energetyczna: 533,2 (Kkcal)

Białko: 29,7 (g)

Tłuszcz: 30,7 (g)

Węglowodany: 181,4 (g)

Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta odżywcza

Kategoria przepisu: danie mięsne, drugie danie, obiad

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających