Koktajl musli
Koktajl musli to propozycja pożywnego śniadania dla osoby, która potrzebuje dużej dawki energii i białka w formie lekko płynnej. Aby danie było atrakcyjniejsze, wprowadzono doń chrupiący element jakim jest pokruszony wafel zbożowy.
Czas przygotowania:
5 minut
Czas gotowania:
5 minut
Czas całkowity:
5 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- płatki owsiane (zwykłe lub błyskawiczne), 2 łyżki 20g
- świeżo zmielone siemię lniane, 1 łyżka
- rodzynki, 1 łyżeczka 10g
- wafel ryżowy (ryżowo-gryczany), 1 szt.
- Nutridrink 125ml o smaku waniliowym, 1 szt.
- mleko bezlaktozowe, 200ml
Sposób przygotowania:
- Mleko lekko podgrzać i dodać do niego rodzynki i płatki, aby lekko napęczniały i zmiękły.
-
Następnie dodać resztę składników (bez wafla) i zmiksować na gładki koktajl.
- Spożywać od razu po przygotowaniu posypane lekko pokruszonym waflem.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 2495 (kJ)
Wartość energetyczna: 596 (Kkcal)
Białko: 24 (g)
Tłuszcz: 22 (g)
Węglowodany: 80 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wegetariańska, dieta wysokobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: śniadanie