Koktajl z jarmużem
Jarmuż, czyli warzywo z rodziny kapustnych szczęśliwie staje się bardzo modny w kulinarnym świecie. To długo zapomniane, piękne warzywo jest skarbnicą przeciwutleniaczy, błonnika, białka, witamin K i C oraz wapnia i potasu. Przygodę z jarmużem dobrze jest zacząć właśnie w formie koktajlu z dodatkiem cytryny i imbiru, które sprawią, że napój będzie pyszny i jeszcze zdrowszy. Osobom wrażliwym na smaki i zapachy, imbir pomoże w ich zakamuflowaniu oraz w zmniejszeniu mdłości. A dodatkowa porcja białka w formie Nutridrink Protein zapewni odpowiednią porcję białka. Wypróbuj nasz przepis na koktajl z jarmużem!
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
5 minut
Czas całkowity:
20 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- Nutridrink Protein o smaku truskawkowym (1 butelka – 125 ml),
- jarmuż (garść – 20 g),
- jogurt naturalny (90 g – ½ opakowania),
- świeży imbir (kawałek o dł. 1 cm),
- suszone morele (6 szt. – ok. 60 g),
- sok z połówki cytryny,
- cynamon do smaku.
Sposób przygotowania:
-
Usunąć łodyżki z jarmużu.
- Morele namoczyć w ciepłej wodzie przez ok. 10 min.
- Następnie wszystkie składniki zmieszać na gładki koktajl.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 2215,1 (kJ)
Wartość energetyczna: 529,1 (Kkcal)
Białko: 26,6 (g)
Tłuszcz: 14,6 (g)
Węglowodany: 80,0 (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: drugie śniadanie, podwieczorek, przekąska