Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Koktajl z jarmużem

Jarmuż, czyli warzywo z rodziny kapustnych szczęśliwie staje się bardzo modny w kulinarnym świecie. To długo zapomniane, piękne warzywo jest skarbnicą przeciwutleniaczy, błonnika, białka, witamin K i C oraz wapnia i potasu. Przygodę z jarmużem dobrze jest zacząć właśnie w formie koktajlu z dodatkiem cytryny i imbiru, które sprawią, że napój będzie pyszny i jeszcze zdrowszy. Osobom wrażliwym na smaki i zapachy, imbir pomoże w ich zakamuflowaniu oraz w zmniejszeniu mdłości. A dodatkowa porcja białka w formie Nutridrink Protein zapewni odpowiednią porcję białka. Wypróbuj nasz przepis na koktajl z jarmużem!

Autor:

czas przygotowania

Czas przygotowania:

15 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

5 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

20 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • Nutridrink Protein o smaku truskawkowym (1 butelka – 125 ml),
  • jarmuż (garść – 20 g),
  • jogurt naturalny (90 g – ½ opakowania),
  • świeży imbir (kawałek o dł. 1 cm),
  • suszone morele (6 szt. – ok. 60 g),
  • sok z połówki cytryny,
  • cynamon do smaku.

Sposób przygotowania:

Uwaga: w przypadku konieczności zastosowania diety gotowanej należy pominąć przepis. W diecie z ograniczeniem laktozy warto wybrać jogurt sojowy lub jogurt bez laktozy.
  1. Usunąć łodyżki z jarmużu.

  2. Morele namoczyć w ciepłej wodzie przez ok. 10 min.
  3. Następnie wszystkie składniki zmieszać na gładki koktajl.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 2215,1 (kJ)

Wartość energetyczna: 529,1 (Kkcal)

Białko: 26,6 (g)

Tłuszcz: 14,6 (g)

Węglowodany: 80,0 (g)

Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska

Kategoria przepisu: drugie śniadanie, podwieczorek, przekąska

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 4 oceniających