Koktajl ze szpinaku
Koktajl ze szpinaku to świetna propozycja na szybką i pożywną przekąskę pomiędzy posiłkami. Z powodzeniem można go wykorzystać również w potrawie np. w formie sosu. Przepis na koktajl ze szpinaku przygotowaliśmy z myślą o pacjentach zmagających się z dysfagią.
Czas przygotowania:
10 minut
Czas całkowity:
10 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- ugotowany szpinak (50 g – 2 łyżki),
- masło (1 łyżeczka –5 g),
- bulion warzywny lub woda (35 ml – 3,5 łyżki),
- mleko w proszku (1 łyżeczka – 5 g),
- Nutilis Clear (1 miarka – 3 g).
Sposób przygotowania:
- Włożyć do blendera szpinak, mleko i masło, dolać bulion i zmiksować wszystkie składniki na jednolitą masę.
- Dodać jedną miarkę Nutilis Clear i miksować kolejne 10 sekund.
- Odstawić na półtorej minuty.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 234,3 (kJ)
Wartość energetyczna: 56 (Kkcal)
Białko: 2,6 (g)
Tłuszcz: 2,9 (g)
Węglowodany: 4,3 (g)
Rodzaje diet: dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: drugie śniadanie, koktajl, przekąska