Krem truskawkowy
Krem truskawkowy to pyszny deser, który dzięki dodatkowi Nutilis Clear ma przyjemną konsystencję i ułatwia przełykanie osobom chorym na dysfagię. Wypróbuj nasz przepis na krem truskawkowy!
Czas przygotowania:
15 minut
Czas całkowity:
15 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- Śmietanka kremówka (50 g – ok. 3,5 łyżki),
- jogurt grecki (50 g – 2,5 łyżki),
- zmiksowane truskawki (50 g – garść),
- cukier lub miód (1 łyżka – 15 g),
- Nutilis Clear (1 miarka – 3 g).
- zmiksowane truskawki (50 g – garść),
- cukier lub miód (1 łyżka – 15 g),
- Nutilis Clear (1 miarka – 3 g).
Sposób przygotowania:
- Śmietankę ubić (za pomocą rózgi lub miksera).
- Wymieszać wszystkie składniki kremu do uzyskania jednolitej konsystencji, dosłodzić do smaku.
- Zmieszać je z jedną miarką Nutilis.
- Truskawki wymieszać z cukrem/miodem.
- Zmieszać owoce z jedną miarką Nutilis. Podawać na kremie truskawkowym.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1385,4 (kJ)
Wartość energetyczna: 330,9 (Kkcal)
Białko: 3,5 (g)
Tłuszcz: 20,4 (g)
Węglowodany: 72,5 (g)
Błonnik: 1,7 g (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: deser