Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Krem z pieczonych buraków z nutką wanilii

Dbając o dietę pacjentów neurologicznych, warto poszukiwać przepisów, w których możemy „przemycić” warzywa. Idealnie sprawdzą się zupy krem, które możemy zagęścić preparatem Nutilis Clear i podać osobom z dysfagią. Krem z pieczonych buraków to źródło cennych przeciwutleniaczy, witamin i składników mineralnych. Jednocześnie dostarczy on błonnik pokarmowy, który wspomoże pracę jelit. Dodatek preparatu Cubitan o smaku waniliowym, to doskonałe źródło białka i dobrych tłuszczów. Jest to idealny sposób na wspólny posiłek świąteczny dla całej rodziny, ponieważ można dzielić się daniem, tak aby pacjent mógł poczuć się lepiej i cieszyć się wspólnym ucztowaniem z bliskimi.

Autor:

czas przygotowania

Czas przygotowania:

20 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

1 h 10 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

1 h 30 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

2

Składniki:

(liczba porcji: 2)
  • buraki surowe (4 szt. – ok. 480 g),
  • oliwa z oliwek (2 łyżki – 20 ml),
  • bulion warzywny,
  • cebula (1 mała szt. – ok. 30 g),
  • czosnek (2 ząbki – ok. 8 g),
  • jabłko (½ szt.),
  • świeży rozmaryn (1 gałązka),
  • koperek (2 gałązki),
  • imbir suszony (szczypta),
  • sok z cytryny ( ½ szt.),
  • sól, pieprz,
  • Cubitan o smaku waniliowym (½ opakowania – 100 ml),
  • Nutilis Clear (1 miarka – 3 g).

Sposób przygotowania:

  1. Buraki skropić oliwą, lekko obsypać pieprzem i solą, upiec w piecu w folii aluminiowej (piec do miękkości, sprawdzać czy nóż wchodzi gładko w buraki) w 180 st. C przez ok. 60 min.
  2. Pokroić w kostkę buraki, jabłko, cebulkę oraz czosnek.
  3. Na oliwie podsmażyć pieczone buraki z cebulką, dodać gałązki rozmarynu oraz koperku (w całości).
  4. Chwilę przesmażyć, następnie dodać imbir i posiekane jabłko. Zalać bulionem. Gotować ok. 15 minut. Doprawić solą i pieprzem, a następnie zmiksować.
  5. Do lekko przestudzonej zupy dolać Cubitan o smaku waniliowym oraz 1 miarkę Nutilis Clear i wymieszać.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1082,3 (kJ)

Wartość energetyczna: 258,5 (Kkcal)

Białko: 9,3 (g)

Tłuszcz: 12,3 (g)

Węglowodany: 33,6 (g)

Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta wegetariańska

Kategoria przepisu: kolacja, obiad, zupa

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4.3 na 4 oceniających