Krem z pieczonych buraków z nutką wanilii
Dbając o dietę pacjentów neurologicznych, warto poszukiwać przepisów, w których możemy „przemycić” warzywa. Idealnie sprawdzą się zupy krem, które możemy zagęścić preparatem Nutilis Clear i podać osobom z dysfagią. Krem z pieczonych buraków to źródło cennych przeciwutleniaczy, witamin i składników mineralnych. Jednocześnie dostarczy on błonnik pokarmowy, który wspomoże pracę jelit. Dodatek preparatu Cubitan o smaku waniliowym, to doskonałe źródło białka i dobrych tłuszczów. Jest to idealny sposób na wspólny posiłek świąteczny dla całej rodziny, ponieważ można dzielić się daniem, tak aby pacjent mógł poczuć się lepiej i cieszyć się wspólnym ucztowaniem z bliskimi.
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
1 h 10 minut
Czas całkowity:
1 h 30 minut
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- buraki surowe (4 szt. – ok. 480 g),
- oliwa z oliwek (2 łyżki – 20 ml),
- bulion warzywny,
- cebula (1 mała szt. – ok. 30 g),
- czosnek (2 ząbki – ok. 8 g),
- jabłko (½ szt.),
- świeży rozmaryn (1 gałązka),
- koperek (2 gałązki),
- imbir suszony (szczypta),
- sok z cytryny ( ½ szt.),
- sól, pieprz,
- Cubitan o smaku waniliowym (½ opakowania – 100 ml),
- Nutilis Clear (1 miarka – 3 g).
Sposób przygotowania:
-
Buraki skropić oliwą, lekko obsypać pieprzem i solą, upiec w piecu w folii aluminiowej (piec do miękkości, sprawdzać czy nóż wchodzi gładko w buraki) w 180 st. C przez ok. 60 min.
- Pokroić w kostkę buraki, jabłko, cebulkę oraz czosnek.
- Na oliwie podsmażyć pieczone buraki z cebulką, dodać gałązki rozmarynu oraz koperku (w całości).
- Chwilę przesmażyć, następnie dodać imbir i posiekane jabłko. Zalać bulionem. Gotować ok. 15 minut. Doprawić solą i pieprzem, a następnie zmiksować.
-
Do lekko przestudzonej zupy dolać Cubitan o smaku waniliowym oraz 1 miarkę Nutilis Clear i wymieszać.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1082,3 (kJ)
Wartość energetyczna: 258,5 (Kkcal)
Białko: 9,3 (g)
Tłuszcz: 12,3 (g)
Węglowodany: 33,6 (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: kolacja, obiad, zupa