Kruche ciasteczka piernikowe
Kruche ciasteczka piernikowe to propozycja pysznego deseru, który dzięki dodatkowi preparatu odżywczego Nutridrink Protein jest polecany dla pacjentów zmagających się z chorobami nowotworowymi. Wypróbuj nasz przepis na kruche ciasteczka piernikowe!
Czas przygotowania:
2 h 45 minut
Czas gotowania:
15 minut
Czas całkowity:
3 h
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- mąka pszenna (220 g),
- mąka ziemniaczana (50 g),
- masło (200 g – kostka),
- szczypta soli,
- żółtka (2 szt.),
- Nutridrink Protein o smaku waniliowym (1 butelka – 125 ml),
- przyprawa do piernika (3-4 łyżeczki – 15-20 g),
- czekolada deserowa (50 g – pół tabliczki).
Sposób przygotowania:
-
Obie mąki, masło, sól, żółtka, Nutridrink Protein i przyprawę do piernika dokładnie wymieszać na stolnicy. Dokładnie zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 2 godziny.
- Następnie na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i powycinać małe kółeczka.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Na blasze do pieczenia rozłożyć pergamin, a na nim układać powycinane kółka. Ciasteczka piec przez 10-12 minut.
- W międzyczasie rozpuścić czekoladę na wolnym ogniu. Wypieki lekko przestudzić i jedną połowę każdej sztuki zamoczyć w roztopionej czekoladzie.
- Ozdobione ciasteczka odłożyć na pergamin, aby czekolada zastygła.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 645,8 (kJ)
Wartość energetyczna: 154,3 (Kkcal)
Białko: 2,4 (g)
Tłuszcz: 10,3 (g)
Węglowodany: 13,5 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: deser, przekąska, święta