Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Krupnik jaglany

Krupnik jaglany to świetna propozycja na lekki, a zarazem pożywny obiad. Kasza jaglana, która jest podstawą naszego dnia, jest bogatym źródłem drogocennych składników odżywczych. Nasz przepis kierujemy osobom, które zmagają się z problemami z przełykaniem (dysfagią). Zachęcamy do wypróbowana naszego przepisu.

Autor:

czas przygotowania

Czas przygotowania:

10 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

50 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

1 h 30 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • woda (500 ml),
  • podudzia z kurczaka (200 g – 2 szt.),
  • liść laurowy (2 szt.),
  • ziele angielskie (3 szt.),
  • świeży rozmaryn (2 gałązki),
  • korzeń pietruszki (30 g – ½ szt.),
  • korzeń selera (40 g),
  • marchewka (60 g – 1 mała szt.),
  • czosnek (ząbek – 5 g),
  • kasza jaglana (40 g),
  • ziemniaki (2 szt. – ok. 240 g),
  • mleko, (200 ml),
  • natka pietruszki, gałązka (same liście),
  • sól, pieprz do smaku,
  • Nutilis Clear (2 miarki – 6 g).

Sposób przygotowania:

  1. W wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego gotować podudzia kurczaka przez 30 minut.


  2. W międzyczasie na gęstym sitku przelać wrzątkiem kaszę jaglaną, a także przygotować włoszczyznę i ziemniaki – umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Następnie do garnka z kurczakiem dodać świeży rozmaryn, pokrojone warzywa, ziemniaki i kaszę. Doprawić czosnkiem. Całość gotować pod przykryciem jeszcze 20 minut.
  4. Po tym czasie zdjąć z kuchenki i lekko przestudzić. Z zupy wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i gałązkę rozmarynu. Mięso dokładnie oddzielić od kości i chrząstek i dodać do zupy (kości i chrząstki odłożyć – nie będą potrzebne).
  5. Następnie do ugotowanej gęstej zupy z mięsem dolać mleko, doprawić solą i pieprzem. Dodać także świeżą natkę pietruszki, po czym zmiksować na gładki krem.
  6. Po zmiksowaniu przełożyć do shakera, dodać Nutilis i dobrze zmieszać.
  7. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1312,6 (kJ)

Wartość energetyczna: 313,5 (Kkcal)

Białko: 21,6 (g)

Tłuszcz: 11,1 (g)

Węglowodany: 35,8 (g)

Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: obiad, pierwsze danie

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4.4 na 5 oceniających