Krupnik jaglany
Krupnik jaglany to świetna propozycja na lekki, a zarazem pożywny obiad. Kasza jaglana, która jest podstawą naszego dnia, jest bogatym źródłem drogocennych składników odżywczych. Nasz przepis kierujemy osobom, które zmagają się z problemami z przełykaniem (dysfagią). Zachęcamy do wypróbowana naszego przepisu.
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
50 minut
Czas całkowity:
1 h 30 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- woda (500 ml),
- podudzia z kurczaka (200 g – 2 szt.),
- liść laurowy (2 szt.),
- ziele angielskie (3 szt.),
- świeży rozmaryn (2 gałązki),
- korzeń pietruszki (30 g – ½ szt.),
- korzeń selera (40 g),
- marchewka (60 g – 1 mała szt.),
- czosnek (ząbek – 5 g),
- kasza jaglana (40 g),
- ziemniaki (2 szt. – ok. 240 g),
- mleko, (200 ml),
- natka pietruszki, gałązka (same liście),
- sól, pieprz do smaku,
- Nutilis Clear (2 miarki – 6 g).
Sposób przygotowania:
-
W wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego gotować podudzia kurczaka przez 30 minut.
- W międzyczasie na gęstym sitku przelać wrzątkiem kaszę jaglaną, a także przygotować włoszczyznę i ziemniaki – umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Następnie do garnka z kurczakiem dodać świeży rozmaryn, pokrojone warzywa, ziemniaki i kaszę. Doprawić czosnkiem. Całość gotować pod przykryciem jeszcze 20 minut.
- Po tym czasie zdjąć z kuchenki i lekko przestudzić. Z zupy wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i gałązkę rozmarynu. Mięso dokładnie oddzielić od kości i chrząstek i dodać do zupy (kości i chrząstki odłożyć – nie będą potrzebne).
- Następnie do ugotowanej gęstej zupy z mięsem dolać mleko, doprawić solą i pieprzem. Dodać także świeżą natkę pietruszki, po czym zmiksować na gładki krem.
- Po zmiksowaniu przełożyć do shakera, dodać Nutilis i dobrze zmieszać.
- Podawać zaraz po przygotowaniu.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1312,6 (kJ)
Wartość energetyczna: 313,5 (Kkcal)
Białko: 21,6 (g)
Tłuszcz: 11,1 (g)
Węglowodany: 35,8 (g)
Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: obiad, pierwsze danie