Kurczak curry z ziemniakami
Taka odsłona kuchni indyjskiej może przekonać osoby, które niechętnie próbują nowe smaki. Niby polskie wydanie, a jednak z nutką egzotyki. A zdecydowanie warto dać się skusić, bo różnorodność na talerzu zwykle przynosi duże korzyści zdrowotne. W przypadku tego dania nasz sos jest wzbogacony o białko, tak niezbędne w diecie pacjenta onkologicznego. No i oczywiście przyjemność odczuwaną przez kubki smakowe!
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
25 minut
Czas całkowity:
40 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- pierś kurczaka (200 g),
- Nutridrink Protein o smaku waniliowym (pół butelki – 62,5 ml),
- sok wyciśnięty z cytryny,
- czarny pieprz do smaku,
- sól do smaku,
- curry (½ łyżeczki),
- cebula (1 szt. – 50 g),
- oliwa z oliwek (2 łyżeczki – 10 g),
- marchewka (1 szt. – ok. 100 g),
- seler (¼ małej szt. – ok. 50 g),
- natka pietruszki lub świeża kolendra do ozdobienia,
- ziemniaki (2 szt. – ok. 240 g).
Sposób przygotowania:
-
Kurczaka pokroić na kawałki gulaszowe i włożyć do wysokiej miseczki.
- Następnie mięso zalać Nutridrink Protein i sokiem wyciśniętym z cytryny. Doprawić curry, solą i pieprzem.
- Miseczkę z mięsem włożyć na 15 min do lodówki.
- Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą.
- Następnie do cebuli dodać zamarynowane mięso wraz z sosem waniliowym. Smażyć cały czas mieszając, aż mięso będzie kruche (około 15 min).
- Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach po czym dodać do mięsa. Całość dusić jeszcze przez 3 min.
-
Mięso podawać z ugotowanymi ziemniakami obficie posypanymi natką pietruszki lub kolendry.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 2845,3 (kJ)
Wartość energetyczna: 679,6 (Kkcal)
Białko: 59,7 (g)
Tłuszcz: 19,4 (g)
Węglowodany: 77,3 (g)
Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: danie mięsne, drugie danie, obiad