Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Kurczak curry z ziemniakami

Taka odsłona kuchni indyjskiej może przekonać osoby, które niechętnie próbują nowe smaki. Niby polskie wydanie, a jednak z nutką egzotyki. A zdecydowanie warto dać się skusić, bo różnorodność na talerzu zwykle przynosi duże korzyści zdrowotne. W przypadku tego dania nasz sos jest wzbogacony o białko, tak niezbędne w diecie pacjenta onkologicznego. No i oczywiście przyjemność odczuwaną przez kubki smakowe!

Autor:

czas przygotowania

Czas przygotowania:

15 minut

czas przygotowania

Czas gotowania:

25 minut

czas przygotowania

Czas całkowity:

40 minut

czas przygotowania

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • pierś kurczaka (200 g),
  • Nutridrink Protein o smaku waniliowym (pół butelki – 62,5 ml),
  • sok wyciśnięty z cytryny,
  • czarny pieprz do smaku,
  • sól do smaku,
  • curry (½ łyżeczki),
  • cebula (1 szt. – 50 g),
  • oliwa z oliwek (2 łyżeczki – 10 g),
  • marchewka (1 szt. – ok. 100 g),
  • seler (¼ małej szt. – ok. 50 g),
  • natka pietruszki lub świeża kolendra do ozdobienia,
  • ziemniaki (2 szt. – ok. 240 g).

Sposób przygotowania:

W przypadku konieczności zastosowania diety łatwostrawnej zaleca się upiec lub ugotować mięso, a warzywa udusić na wodzie. W takim przypadku można zamienić cebulę na seler naciowy. Smacznego!
  1. Kurczaka pokroić na kawałki gulaszowe i włożyć do wysokiej miseczki.
  2. Następnie mięso zalać Nutridrink Protein i sokiem wyciśniętym z cytryny. Doprawić curry, solą i pieprzem.
  3. Miseczkę z mięsem włożyć na 15 min do lodówki.
  4. Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą.
  5. Następnie do cebuli dodać zamarynowane mięso wraz z sosem waniliowym. Smażyć cały czas mieszając, aż mięso będzie kruche (około 15 min).
  6. Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach po czym dodać do mięsa. Całość dusić jeszcze przez 3 min.
  7. Mięso podawać z ugotowanymi ziemniakami obficie posypanymi natką pietruszki lub kolendry.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 2845,3 (kJ)

Wartość energetyczna: 679,6 (Kkcal)

Białko: 59,7 (g)

Tłuszcz: 19,4 (g)

Węglowodany: 77,3 (g)

Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: danie mięsne, drugie danie, obiad

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.