Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Kurczak curry z ziemniakami

Taka odsłona kuchni indyjskiej może przekonać osoby, które niechętnie próbują nowe smaki. Niby polskie wydanie, a jednak z nutką egzotyki. A zdecydowanie warto dać się skusić, bo różnorodność na talerzu zwykle przynosi duże korzyści zdrowotne. W przypadku tego dania nasz sos jest wzbogacony o białko, tak niezbędne w diecie pacjenta onkologicznego. No i oczywiście przyjemność odczuwaną przez kubki smakowe!

Autor:

czas przygotowania

Czas przygotowania:

15 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

25 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

40 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • pierś kurczaka (200 g),
  • Nutridrink Protein o smaku waniliowym (pół butelki – 62,5 ml),
  • sok wyciśnięty z cytryny,
  • czarny pieprz do smaku,
  • sól do smaku,
  • curry (½ łyżeczki),
  • cebula (1 szt. – 50 g),
  • oliwa z oliwek (2 łyżeczki – 10 g),
  • marchewka (1 szt. – ok. 100 g),
  • seler (¼ małej szt. – ok. 50 g),
  • natka pietruszki lub świeża kolendra do ozdobienia,
  • ziemniaki (2 szt. – ok. 240 g).

Sposób przygotowania:

W przypadku konieczności zastosowania diety łatwostrawnej zaleca się upiec lub ugotować mięso, a warzywa udusić na wodzie. W takim przypadku można zamienić cebulę na seler naciowy. Smacznego!
  1. Kurczaka pokroić na kawałki gulaszowe i włożyć do wysokiej miseczki.
  2. Następnie mięso zalać Nutridrink Protein i sokiem wyciśniętym z cytryny. Doprawić curry, solą i pieprzem.
  3. Miseczkę z mięsem włożyć na 15 min do lodówki.
  4. Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą.
  5. Następnie do cebuli dodać zamarynowane mięso wraz z sosem waniliowym. Smażyć cały czas mieszając, aż mięso będzie kruche (około 15 min).
  6. Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach po czym dodać do mięsa. Całość dusić jeszcze przez 3 min.
  7. Mięso podawać z ugotowanymi ziemniakami obficie posypanymi natką pietruszki lub kolendry.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 2845,3 (kJ)

Wartość energetyczna: 679,6 (Kkcal)

Białko: 59,7 (g)

Tłuszcz: 19,4 (g)

Węglowodany: 77,3 (g)

Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wysokoenergetyczna

Kategoria przepisu: danie mięsne, drugie danie, obiad

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4.4 na 7 oceniających