Kurczak garam masala z ryżem i rodzynkami
Kurczak garam masala z ryżem i rodzynkami to pyszne danie mięsne, które inspirowane jest kuchnią indyjską. Nasza propozycja skierowana jest do pacjentów onkologicznych, którzy mają zwiększone zapotrzebowanie na białko. Wypróbuj nasz przepis!
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
20 minut
Czas całkowity:
30 minut
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- pierś kurczaka (200 g),
- olej rzepakowy (20 g – 2 łyżki),
- cebula cukrowa (1 mała szt. – ok. 30 g),
- przyprawa garam masala, sól, czarny pieprz do smaku,
- świeży imbir (kawałek o dł. ok. 1 cm),
- sok z jednej limonki,
- przecier pomidorowy (200 g),
- rodzynki (20 g – 1,5 łyżki),
- bardzo gęsty jogurt naturalny (100 g),
- Nutridrink Protein o smaku waniliowym (1 butelka – 125 ml),
- świeża kolendra do smaku,
- ryż brązowy (100 g suchego – 1 woreczek).
Sposób przygotowania:
-
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie.
- Pierś kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na oleju rzepakowym.
- Następnie dodać posiekaną cebulę i po chwili całość zalać przecierem pomidorowym.
- Danie doprawić przyprawami i sokiem z limonki oraz startym na tarce imbirem.
- Dodać odcedzone, ale namoczone rodzynki i jeszcze chwilę dusić.
- W międzyczasie ugotować ryż.
- Danie zdjąć z kuchenki i dodać Nutridrink Protein o smaku waniliowym i jogurt. Dokładnie zmieszać.
- Mięso z sosem podawać na ugotowanym na sypko ryżu z dodatkiem posiekanej kolendry.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 2414,1 (kJ)
Wartość energetyczna: 576,6 (Kkcal)
Białko: 37,5 (g)
Tłuszcz: 19,4 (g)
Węglowodany: 68,2 (g)
Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: danie mięsne, drugie danie, obiad