Kurczak z nutą jabłkową
Pacjenci z chorobami neurologicznymi często potrzebują dodatkowego wsparcia żywieniowego. W związku z tym zachęcamy do skorzystania z przepisu na kurczaka z nutą jabłkową z wykorzystaniem Nutridrinka.
Czas przygotowania:
1 h 15 minut
Czas gotowania:
40 minut
Czas całkowity:
1 h 55 minut
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- pierś kurczaka (300 g – 1 duży filet),
- Nutridrink Juice Style o smaku jabłkowym (1 butelka – 200 ml),
- sok z połówki limonki,
- sok z połówki cytryny,
- świeży imbir (ok. 1 cm plasterek),
- kasza jaglana (100 g – 1 woreczek),
- marchewka (200 g – 2 średnie szt.),
- miód pszczeli (najlepiej ciemny), (7 g – 1 łyżeczka).
Sposób przygotowania:
- Mięso pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do żaroodpornego naczynia. Doprawić sokiem z cytryny i limonki, a także startym na tarce z drobnymi oczkami imbirem. Całość zalać Nutridrinkiem i odstawić do lodówki na 30 min.
- Po tym czasie do nagrzanego piekarnika włożyć zamarynowanego kurczaka i piec w temperaturze 180 st.C przez 30-40 min.
- Kaszę jaglaną przelać na gęstym sitku wrzącą wodą i ugotować w świeżej wodzie w proporcji 2:1.
- Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Następnie ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jak marchew będzie już miękka odcedzić i wrzucić na suchą patelnie. Dodać miód i dokładnie rozprowadzić lekko podgrzewając.
- Upieczonego kurczaka wraz z sosem podawać z kaszą i marchewką zaraz po przygotowaniu.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 4207,7 (kJ)
Wartość energetyczna: 1005,0 (Kkcal)
Białko: 84,4 (g)
Tłuszcz: 7,1 (g)
Węglowodany: 156,8 (g)
Rodzaje diet: dieta bezglutenowa, dieta bezlaktozowa
Kategoria przepisu: danie mięsne, obiad