Makaron z sosem pomidorowym
Makaron z sosem pomidorowym to świetna propozycja na obiad dla wszystkich amatorów kuchni włoskiej. Przepis ten został stworzony z myślą o wyjątkowych potrzebach osób zmagających się z problemami z przełykaniem. Wypróbuj makaron z sosem pomidorowym dla pacjentów z dysfagią.
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
30 minut
Czas całkowity:
45 minut
Liczba porcji:
2
Składniki:
(liczba porcji: 2)- kluseczki ziemniaczane typu „gnocchi” (1 opakowanie – ok. 150 g),
- pomidory w puszcze (1 opakowanie – ok. 400 g),
- cebula, średnia (1 szt. – ok. 50 g),
- ząbek czosnku (1 szt.),
- mleko 2% tł. (2 szklanki – 500 ml),
- parmezan, tarty (8 g – 1 łyżka),
- oliwa z oliwek do smażenia,
- sól i pieprz do smaku,
- listki bazylii do dekoracji,
- Nutilis Clear (2,5 miarki – 7,5 g).
Sposób przygotowania:
- Kluseczki „gnocchi” ugotować do miękkości w mleku.
- Na patelni z oliwą zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodać pomidory z puszki, zagotować, doprawić do smaku.
- Kluseczki z mlekiem i dodatkiem parmezanu zmiksować na gładki krem. Zmieszać z jedną miarką Nutilis Clear.
- Sos pomidorowy zmiksować na gładki krem. Zmieszać z jedną miarką Nutilis.
- Listki bazylii zmiksować z odrobiną wody/mleka na gładki krem. Zmieszać z 1/2 miarki Nutilis Clear.
- Puree z kluseczek podawać z sosem pomidorowym i bazyliowym „pesto”.
- Wierzch możesz oprószyć bardzo drobno startym parmezanem (dodatkowo może być przetarty przez sitko).
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 1092,4 (kJ)
Wartość energetyczna: 261,1 (Kkcal)
Białko: 14,3 (g)
Tłuszcz: 10,4 (g)
Węglowodany: 53,4 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: kolacja, obiad