Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Makaron z sosem pomidorowym

Makaron z sosem pomidorowym to świetna propozycja na obiad dla wszystkich amatorów kuchni włoskiej. Przepis ten został stworzony z myślą o wyjątkowych potrzebach osób zmagających się z problemami z przełykaniem. Wypróbuj makaron z sosem pomidorowym dla pacjentów z dysfagią.

Autor:

Makaron z sosem pomidorowym

czas przygotowania

Czas przygotowania:

15 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

30 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

45 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

2

Składniki:

(liczba porcji: 2)
  • kluseczki ziemniaczane typu „gnocchi” (1 opakowanie – ok. 150 g),
  • pomidory w puszcze (1 opakowanie – ok. 400 g),
  • cebula, średnia (1 szt. – ok. 50 g),
  • ząbek czosnku (1 szt.),
  • mleko 2% tł. (2 szklanki – 500 ml),
  • parmezan, tarty (8 g – 1 łyżka),
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • listki bazylii do dekoracji,
  • Nutilis Clear (2,5 miarki – 7,5 g).

Sposób przygotowania:

  1. Kluseczki „gnocchi” ugotować do miękkości w mleku.
  2. Na patelni z oliwą zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Dodać pomidory z puszki, zagotować, doprawić do smaku.
  4. Kluseczki z mlekiem i dodatkiem parmezanu zmiksować na gładki krem. Zmieszać z jedną miarką Nutilis Clear.
  5. Sos pomidorowy zmiksować na gładki krem. Zmieszać z jedną miarką Nutilis.
  6. Listki bazylii zmiksować z odrobiną wody/mleka na gładki krem. Zmieszać z 1/2 miarki Nutilis Clear.
  7. Puree z kluseczek podawać z sosem pomidorowym i bazyliowym „pesto”.
  8. Wierzch możesz oprószyć bardzo drobno startym parmezanem (dodatkowo może być przetarty przez sitko).

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 1092,4 (kJ)

Wartość energetyczna: 261,1 (Kkcal)

Białko: 14,3 (g)

Tłuszcz: 10,4 (g)

Węglowodany: 53,4 (g)

Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wegetariańska

Kategoria przepisu: kolacja, obiad

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających