Mini-mazurki z kremem karmelowo-orzechowym
Mini-mazurki z kremem karmelowo-orzechowym to propozycja na smaczny deser, który podbije serca wszystkich łasuchów. Przepis ten przygotowaliśmy z myślą o osobach, które z racji na swój wiek lub choroby towarzyszące, zmagają się z problemami z przełykaniem pokarmów. Wypróbuj nasz oryginalny przepis na mazurki w wersji mini!
Czas przygotowania:
20 minut
Czas całkowity:
20 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- śmietana kremówka (2/3 szklanki – 150 ml),
- masa kajmakowa (2 łyżki – 40 g),
- serek mascarpone (4 łyżki – 80 g),
- Nutilis Clear (4 miarki – 4 x 3 g),
- masło orzechowe (2 łyżki – 40 g),
- kawa zaparzona, słaba (1/2 szklanki – ok. 120 ml),
- woda (200 ml),
- biszkopty podłużne (6 szt.).
Sposób przygotowania:
- 1/3 szklanki śmietany (ok. 75 ml) kremówki zblednować z kajmakiem i 2 łyżkami serka mascarpone.
- Dodać jedną miarkę Nutilis Clear i dokładnie wymieszać.
- Następnie wymieszać pozostałą część śmietany kremówki z masłem orzechowym, i z serkiem mascarpone.
- Dodać jedną miarkę Nutilis Clear i dokładnie wymieszać.
- W dalszej kolejności zrobić sos: zmieszać kawę z jedną miarę Nutilis Clear.
- W ostatniej kolejności wlać 200 ml wody do miseczki, dodać miarkę Nutilis Clear i zamieszać.
- Biszkopt włożyć do miseczki tak, żeby wchłonął wodę, po chwili odwrócić na drugą stronę.
- Biszkopty ułożyć na talerzu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Wybrany krem nakładać (przy pomocy szprycy cukierniczej) na biszkopt uprzednio nasączony w roztworze zagęszczającym. Polać sosem.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 5125.8 (kJ)
Wartość energetyczna: 1225,2 (Kkcal)
Białko: 21,4 (g)
Tłuszcz: 97,9 (g)
Węglowodany: 65,3 (g)
Rodzaje diet: dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: deser