Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Naleśniki kakaowe z kremem cytrynowym

Przepyszne i niezwykle efektowne naleśniki, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Nasza propozycja skierowana jest do pacjentów onkologicznych, którzy mają większe zapotrzebowanie na białko. Wypróbuj nasz przepis na naleśniki kakaowe z kremem cytrynowym!

Autor:

Naleśniki kakaowe z kremem cytrynowym

czas przygotowania

Czas przygotowania:

15 minut

czas przygotowania

Czas gotowania:

20 minut

czas przygotowania

Czas całkowity:

35 minut

czas przygotowania

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • mąka pszenna (3 łyżki – 30 g),
  • Nutridrink Protein 125 ml o smaku owoców leśnych (pół butelki – 62,5 ml),
  • woda (125 ml – pół szklanki),
  • jajko (pół szt.),
  • gorzkie kakao (płaska łyżeczka – 5 g),
  • szczypta soli,
  • olej rzepakowy (1 łyżeczka – 5 g).
  • ser mascarpone (1 łyżka – 20 g),
  • Nutridrink Protein 125ml o smaku waniliowym (pół butelki – 62,5 ml),
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny,
  • skóra starta z połówki cytryny,
  • ksylitol (cukier brzozowy) lub syrop z agawy (1 łyżeczka – 5 g).
  • gorzka czekolada (2 kostki – ok. 13 g).

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto:

    1. Mąkę wymieszać mikserem na gładką masę z Nutridrink Protein, jajkiem, wodą, kakao oraz szczyptą soli.

    2. Ciasto powinno uzyskać konsystencję śmietany.

    3. Następnie na patelnię wlać olej i porządnie rozgrzać.

    4. Na rozgrzany olej wlać połowę ciasta i smażyć naleśnik obustronnie.

    5. Następnie usmażyć drugi naleśnik w ten sam sposób.

  2. Krem:

    1. Serk mascarpone wymieszać z Nutridrink Protein, sokiem z cytryny oraz ze startą skórką. Doprawić ksylitolem, aby krem był delikatnie słodki. Całość wymieszać na gładką masę i posmarować nią usmażone naleśniki. Naleśniki można zawinąć w trójkąty lub rurki.

    2. W międzyczasie rozpuścić gorzką czekoladę w małej miseczce ustawionej w gorącej wodzie. Gdy czekolada będzie płynna polać nią naleśniki.

    Uwaga: ze względu na dodatek ksylitolu danie nie jest wskazane dla osób, u których występują biegunki.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 2870,3 (kJ)

Wartość energetyczna: 685,6 (Kkcal)

Białko: 27,0 (g)

Tłuszcz: 34,5 (g)

Węglowodany: 68,2 (g)

Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska

Kategoria przepisu: kolacja, podwieczorek, śniadanie

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.