Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Naleśniki kakaowe z kremem cytrynowym

Przepyszne i niezwykle efektowne naleśniki, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Nasza propozycja skierowana jest do pacjentów onkologicznych, którzy mają większe zapotrzebowanie na białko. Wypróbuj nasz przepis na naleśniki kakaowe z kremem cytrynowym!

Autor:

Naleśniki kakaowe z kremem cytrynowym

czas przygotowania

Czas przygotowania:

15 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

20 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

35 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • mąka pszenna (3 łyżki – 30 g),
  • Nutridrink Protein 125 ml o smaku owoców leśnych (pół butelki – 62,5 ml),
  • woda (125 ml – pół szklanki),
  • jajko (pół szt.),
  • gorzkie kakao (płaska łyżeczka – 5 g),
  • szczypta soli,
  • olej rzepakowy (1 łyżeczka – 5 g).
  • ser mascarpone (1 łyżka – 20 g),
  • Nutridrink Protein 125ml o smaku waniliowym (pół butelki – 62,5 ml),
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny,
  • skóra starta z połówki cytryny,
  • ksylitol (cukier brzozowy) lub syrop z agawy (1 łyżeczka – 5 g).
  • gorzka czekolada (2 kostki – ok. 13 g).

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto:


    1. Mąkę wymieszać mikserem na gładką masę z Nutridrink Protein, jajkiem, wodą, kakao oraz szczyptą soli.


    2. Ciasto powinno uzyskać konsystencję śmietany.


    3. Następnie na patelnię wlać olej i porządnie rozgrzać.


    4. Na rozgrzany olej wlać połowę ciasta i smażyć naleśnik obustronnie.


    5. Następnie usmażyć drugi naleśnik w ten sam sposób.

  2. Krem:


    1. Serk mascarpone wymieszać z Nutridrink Protein, sokiem z cytryny oraz ze startą skórką. Doprawić ksylitolem, aby krem był delikatnie słodki. Całość wymieszać na gładką masę i posmarować nią usmażone naleśniki. Naleśniki można zawinąć w trójkąty lub rurki.


    2. W międzyczasie rozpuścić gorzką czekoladę w małej miseczce ustawionej w gorącej wodzie. Gdy czekolada będzie płynna polać nią naleśniki.


    Uwaga: ze względu na dodatek ksylitolu danie nie jest wskazane dla osób, u których występują biegunki.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 2870,3 (kJ)

Wartość energetyczna: 685,6 (Kkcal)

Białko: 27,0 (g)

Tłuszcz: 34,5 (g)

Węglowodany: 68,2 (g)

Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska

Kategoria przepisu: kolacja, podwieczorek, śniadanie

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4 na 3 oceniających