Naleśniki z twarożkiem i owocami sezonowymi
Naleśniki z twarożkiem i owocami sezonowymi to propozycja posiłku bogatego w białko. Jest on polecany dla osób, które mają zwiększone zapotrzebowanie na proteiny, a więc m.in. pacjentów onkologicznych. Do naleśników z twarożkiem z powodzeniem można użyć również owoców mrożonych. Wypróbuj nasz przepis!
Czas przygotowania:
25 minut
Czas gotowania:
30 minut
Czas całkowity:
25 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- mąka pszenna (3 łyżki – 30 g)
- Nutridrink Protein 125 ml o smaku owoców leśnych (62,5 ml – pół buteleczki)
- woda (125 ml)
- jajko (pół szt.)
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia (1 łyżeczka – 5 g)
- ser biały półtłusty (140 g)
- jogurt naturalny (2 łyżki – 50 g)
- dowolne owoce sezonowe np. truskawki, maliny, jagody
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać mikserem na gładką masę z Nutridrink Protein, jajkiem oraz szczyptą soli.
- Ciasto powinno uzyskać konsystencję śmietany.
- Następnie na patelnię wlać olej i porządnie rozgrzać.
- Na rozgrzany olej wlać połowę ciasta i smażyć naleśnik obustronnie.
- Następnie usmażyć drugi naleśnik w ten sam sposób.
- Biały ser wymieszać z jogurtem naturalnym na gładką masę. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki owoce.
- Twarożek rozsmarować równomiernie na naleśnikach i zawinąć w rurkę lub w trójkąt.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 2375,9 (kJ)
Wartość energetyczna: 567,5 (Kkcal)
Białko: 43,2 (g)
Tłuszcz: 21,1 (g)
Węglowodany: 52,2 (g)
Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska
Kategoria przepisu: deser, drugie danie