Wyniki:
Znaleziono 0

Produkty:

Strefa wiedzy:

Przepisy:

Początek treści głównej

Naleśniki z twarożkiem i owocami sezonowymi

Naleśniki z twarożkiem i owocami sezonowymi to propozycja posiłku bogatego w białko. Jest on polecany dla osób, które mają zwiększone zapotrzebowanie na proteiny, a więc m.in. pacjentów onkologicznych. Do naleśników z twarożkiem z powodzeniem można użyć również owoców mrożonych. Wypróbuj nasz przepis!

Autor:

czas przygotowania

Czas przygotowania:

25 minut

czas gotowania

Czas gotowania:

30 minut

czas całkowity

Czas całkowity:

25 minut

liczba porcji

Liczba porcji:

1

Składniki:

(liczba porcji: 1)
  • mąka pszenna (3 łyżki – 30 g)
  • Nutridrink Protein 125 ml o smaku owoców leśnych (62,5 ml – pół buteleczki)
  • woda (125 ml)
  • jajko (pół szt.)
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy do smażenia (1 łyżeczka – 5 g)
  • ser biały półtłusty (140 g)
  • jogurt naturalny (2 łyżki – 50 g)
  • dowolne owoce sezonowe np. truskawki, maliny, jagody

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać mikserem na gładką masę z Nutridrink Protein, jajkiem oraz szczyptą soli.
  2. Ciasto powinno uzyskać konsystencję śmietany.
  3. Następnie na patelnię wlać olej i porządnie rozgrzać.
  4. Na rozgrzany olej wlać połowę ciasta i smażyć naleśnik obustronnie.
  5. Następnie usmażyć drugi naleśnik w ten sam sposób.
  6. Biały ser wymieszać z jogurtem naturalnym na gładką masę. Następnie dodać pokrojone na mniejsze kawałki owoce.
  7. Twarożek rozsmarować równomiernie na naleśnikach i zawinąć w rurkę lub w trójkąt.

Wartość odżywcza

Na 1 porcję:

Wartość energetyczna: 2375,9 (kJ)

Wartość energetyczna: 567,5 (Kkcal)

Białko: 43,2 (g)

Tłuszcz: 21,1 (g)

Węglowodany: 52,2 (g)

Rodzaje diet: dieta bogatobiałkowa, dieta odżywcza, dieta wegetariańska

Kategoria przepisu: deser, drugie danie

Czy przepis był dla Ciebie przydatny?
Oceń przepis (1–5 gwiazdek):
Średnia ocen: 4.3 na 4 oceniających