Omlet z kremem ziołowym
Delikatny omlet to propozycja dania na śniadanie, które powinno być odżywcze, bogate w pełnowartościowe białko. W daniu zaproponowano krem ziołowy doprawiony odrobiną kolendry. Dzięki temu całość ma lekko orientalny posmak.
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
10 minut
Czas całkowity:
10 minut
Liczba porcji:
1
Składniki:
(liczba porcji: 1)- jaja, 2szt.
- masło, 1 łyżeczka
- przyprawy: odrobina soli i pieprzu do smaku
- serek kanapkowy śmietankowy, ½ opakowania, 50g
- biały ser chudy, 120g
- Nutridrink 125ml o smaku neutralnym, 1/3 szt.
- posiekana świeża natka pietruszki, 1 łyżka
- przyprawy: odrobina mielonych ziaren kolendry, soli i pieprzu do smaku
- sok z cytryny, 2 łyżki
Sposób przygotowania:
-
Puszysty omlet:
Jaja z przyprawami roztrzepać widelcem tak, aby wprowadzić w masę jak najwięcej powietrza. W tym czasie rozgrzać na wolnym ogniu patelnię. Jak patelnia będzie już gorąca, dodać masło. Następnie dodać masę jajeczną i smażyć na wolnym ogniu, pod przykrywką do czasu, aż wierzch omletu się zetnie. Następnie odwrócić na drugą stronę i lekko przysmażyć. -
Krem ziołowy:
Biały ser pokruszyć do miski, dodać serek kanapkowy i dokładnie połączyć widelcem. Następnie dolać Nutridrink i doprawić resztą składników. Dokładnie wymieszać i rozłożyć na lekko przestudzonym omlecie.
Spożyć od razu po przygotowaniu.
W przypadku obniżonej tolerancji tłuszczu, można wykorzystać patelnie do smażenia beztłuszczowego lub/i przygotować omlet z samych białek.
W przypadku nietolerancji cukru mlecznego – laktozy, można wykorzystać serki bezlaktozowe.
Wartość odżywcza
Na 1 porcję:
Wartość energetyczna: 2183 (kJ)
Wartość energetyczna: 521 (Kkcal)
Białko: 45 (g)
Tłuszcz: 29 (g)
Węglowodany: 20 (g)
Rodzaje diet: dieta odżywcza, dieta wysokobiałkowa, dieta wysokoenergetyczna
Kategoria przepisu: śniadanie